“Ons dorp kan zo veel nieuwe bewoners niet aan”

Al vierhonderd handtekeningen verzameld tegen bouwplannen appartementen in Velle
TEMSE-VELLE – Een aantal bewoners van Velle hebben een petitie gelanceerd tegen de bouwplannen voor appartementsgebouwen. Ze vrezen voor meer verkeershinder, parkeerdruk en het verdwijnen van het dorpskarakter.

“Dergelijke woontorens passen niet in een landelijk gehucht als Velle”

Enkele bewoners van Velle kijken argwanend naar verschillende geplande projecten in het gehucht. Het gaat volgens hen al zeker om achtendertig nieuwe woongelegenheden.

“Een bouwproject aan het begin van de Steendonkstraat is al begonnen. En het pleintje tegenover café De Click zou omgevormd worden tot een appartementsgebouw. Daarnaast zijn er verscheidene woningen langs de Haasdonksesteenweg die omgebouwd zullen worden tot meergezinswoningen”, klinkt het bij de initiatiefnemers. “Ons dorp kan de komst van zo veel nieuwe bewoners niet aan. We kampen nu al met mobiliteitsproblemen tijdens de spitsmomenten aangezien er via Velle doorgestoken wordt tussen de N16, de TTS-site en de E17. Er werd vorig jaar al gekampeerd om kinderen in te schrijven bij het schooltje, en er zijn al te weinig parkeerplaatsen voor de huidige bewoners. Bovendien loopt de Steendonkstraat geregeld onder water door een verouderde riolering. En net daar komen twee appartementsgebouwen.”

Met de petitie verzamelden ze ondertussen meer dan vierhonderd handtekeningen. “We willen aan het nieuwe gemeentebestuur duidelijk maken dat zulke bouwdrang van woontorens in een gehucht als Velle niet past. Behalve een apotheek, café en frituur is er hier niks, waardoor iedereen een wagen nodig heeft om bijvoorbeeld naar de winkel te gaan. Als er nog eens zo veel appartementen bijkomen, brengt dat sowieso ook meer auto’s met zich mee.”

Dialoog
Kersvers schepen van Bouwaanvragen Wim Van Rossen (Open VLD) wil zeker in dialoog gaan met de bezorgde bewoners en de eigenaars van de bouwprojecten.

“We moeten er inderdaad voor zorgen dat landelijke woonkernen niet vol komen te staan met hoge woontorens. Maar we zullen ook mee moeten gaan met de evolutie van compacter wonen. Het is daarbij belangrijk om ook op het vlak van mobiliteit en openbare werken enkele flankerende maatregelen te nemen, zoals het verplichten van voldoende parkeerplaatsen of garages bij nieuwbouwprojecten. Het is nog te vroeg om concrete besluiten te nemen in deze dossiers, maar ik zal me hier de komende dagen in inwerken en de nodige gesprekken voeren.” (Bron + foto: HN/GVA – Mattias Goossens)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *