Herinneringstentoonstelling einde WO I in Gemeentemuseum

TEMSE – Nog tot 25 november loopt in het Gemeentemuseum de tentoonstelling ‘In Remembrance’ (Ter nagedachtenis), die het einde van WO I centraal stelt. De expo is een realisatie van Walter Jansegers i.s.m. de Kon. Postzegel- en Erfgoedkring, Fotografencollectief Anders 23 en het gemeentelijk Cultuurcentrum.

Op de vernissage situeerde schepen van Cultuur Lieve Truyman WO I in een ruimere historische context en belichtte zij de 49 initiatieven die in Temse werden genomen n.a.v. de herdenking van de 100ste verjaardag. Historica en gemeentearchivaris Digna Coppieters schetste een heel concreet beeld van Temse in WO I, burgemeester Luc De Ryck weidde uit over eigen ontmoetingen met Temsese oud-strijders 1914-1918 en drama’s uit die jaren.

Walter Jansegers verzamelde ook de gedichten van Leo De Nayer. Voorafgegaan door een levensloop van de gesneuvelde universiteitsstudent (auteur: Frank De Cuyper), werden de gedichten gebundeld. De brochure (A4-formaat) is gratis te bekomen op de expo. De burgemeester reikte het eerste exemplaar ervan uit aan de 92-jarige Annie De Nayer. Haar vader, Jozef, werd in 1912 gemobiliseerd, maar omdat hij de ouderlijke brouwerij runde, nam zijn broer Leo zijn plaats in. Leo sneuvelde in Torhout, op al vrijgevochten grond, minder dan een maand voor de Wapenstilstand. Hij is de enige gesneuvelde Temsenaar die begraven is op het kerkhof van Temse.

De tentoonstelling, die eerder al plaatsvond in Ieper, Brussel, Antwerpen, Ninove, Aalst en Sint-Niklaas, is opgedeeld in 3 luiken:

zwart-witfoto’s door Walter Jansegers, genomen in de frontstreek van Veurne tot Verdun, kaders van de Postzegelkring, vooral postkaarten m.b.t. WO I, Temse in WO I Daarnaast worden ook boeken en brochures te kijk gesteld.

De expo is vrij toegankelijk in november: op zaterdag en zondag 14-18 u., zondag ook 10-12 u.

Walter Jansegers met gastsprekers en co-organistoren en centraal Annie De Nayer met uiterst rechts haar dochter Sofie Poort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *