Tot verbijstering van bewoners: provincie keurt vergunning werken aan Waesmeer goed

Bewoners en milieuwerkgroep zijn van plan om in beroep te gaan tegen beslissing
TEMSE/TIELRODE –  – De deputatie heeft de omgevingsvergunning voor grondwerken aan het Waesmeer in Tielrode grotendeels goedgekeurd. Zowel de Verenigde Eigenaars Waesmeer als milieuwerkgroep Ons Streven zijn verbijsterd en zijn van plan om in beroep te gaan.

Het voormalige recreatiedomein Waesmeer is al meer dan tien jaar eigendom van grondwerkenfirma Vagaetrans uit Elversele. Die maakte in 2013 plannen voor ingrijpende werken rond de kleiput. Het bedrijf wil er een rondweg aanleggen en de oevers glooiend maken.

De bewoners zien daarin een excuus om grond te storten. Elke nieuwe aanvraag kon rekenen op protest van de Verenigde Eigenaars Waesmeer (V.E.W.) en milieuwerkgroep Ons Streven. Tot nu werd elke aanvraag geweigerd, maar eind vorige week keurde de deputatie de omgevingsvergunning grotendeels goed. “We hebben alleen de reliëfwijziging aan de kant van de Smesstraat ongunstig verklaard”, zegt gedeputeerde Jozef Dauwe (CD&V). “De overige reliëfwijzigingen zijn goedgekeurd, net als het openstellen van de wandelweg. De kleiput mag bovendien gevuld worden met 20.200 kubieke meter grond en de eerder aangebrachte reliëfwijziging wordt geregulariseerd.”

Gestorte grond regulariseren

De gemeente had eerder een gedeeltelijk negatief advies gegeven. Het Agentschap Natuur en Bos uitte zich ook negatief en buurtbewoners dienden 322 bezwaarschriften in. Zij reageren verbijsterd. “Dit is gewoon een poging om de 9.000 kubieke meter grond die eerder illegaal gestort werd, te regulariseren. Uit gesprekken na de infovergadering in juni bleek dat er al een geïnteresseerde koper is. Maar zolang niet alles geregulariseerd is, kan het gebied niet verkocht worden. Het dossier lijkt fantastisch, tot je kijkt wie achter de plannen zit.”

Milieumisdrijven

Vagaetrans is inderdaad geen onbeschreven blad. Vijftien jaar geleden stond mede-eigenaar Eric Van Gaeveren nog terecht voor milieumisdrijven. Het ging toen onder meer over het storten van vervuilde grond en afval in zelfgegraven putten in Hamme en Waasmunster. Daarvoor kreeg de ‘afvalbaron’ in 2005 zes maanden cel met uitstel en een boete van 27.500 euro.

“Waarom hebben we nog wetten en procedures wanneer zo iemand uiteindelijk beloond wordt”, meent Gert Hooftman van Ons Streven. “In de aanvraag staan zelfs flagrante leugens. Er staat dat Vagaetrans afspraken met ons heeft gemaakt, maar dat is nooit gebeurd. Er is enkel een eenzijdig formulier mee ingediend. Bovendien komen de ingediende plannen niet meer overeen met de plannen die in deze aanvraag staan. Wij gaan zeker in beroep.”

Vagaetrans-adviseur en woordvoerder Raymond Abbeel is tevreden, maar geeft aan dat de werken voorlopig niet zullen starten. “We verwachten dat er tegen deze beslissing in beroep wordt gegaan. Toch verrast het me dat men tegen dit dossier gekant is, want het is een kans om het Waesmeer op te knappen.”

Monddood

“Een paar bosmaaiers die twee keer per jaar rond gaan, kunnen het domein ook opknappen”, reageert bewoner Philip Riské laconiek. “Vagaetrans heeft de afgelopen jaren niks gedaan qua onderhoud. Meer nog: zodra het domein in hun handen kwam, werden er hekken geplaatst en putten gegraven in de wandelweg.” Medebewoner Walter Van Geenhoven treedt hem bij. “We willen graag in beroep gaan, maar Vagaetrans heeft een rechtszaak tegen ons aangespannen. We worden beschuldigd van het meer te vervuilen. Volgens ons is dat een manier om ons financieel af te dreigen en zo monddood te maken.” (Bron: HN/GVA – Mattias Goossens)

“Waarom hebben we nog wetten en procedures wanneer zo iemand uiteindelijk beloond wordt”, vragen de bewoners zich af.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *