Familie Gebroeders Van Raemdonck schenkt kunstwerk van Karel Aubroeck aan Gemeentebestuur

TEMSE – Op 14 januari jl. overleed, op 88-jarige leeftijd, Jozefa Van Raemdonck, dochter van de jongste broer van de gebroeders Van Raemdonck en oudste familielid-in-leven van de IJzerhelden. Conform de afspraken binnen de familie schonk zij aan het Gemeentebestuur het kunstwerk van Karel Aubroeck dat oorspronkelijk op het graf stond van de 12-jarige Maria De Muyter, dochtertje van de oudste zus van de broers.

Daarmee keert het beeld, dat tot 1953 op het kerkhof stond, na 65 jaar terug naar Temse. Het kreeg een ereplaats op de eerste verdieping van het gemeentehuis (Markt), waar het kruim van het gemeentelijke kunstpatrimonium permanent wordt tentoongesteld.

Burgemeester Luc De Ryck en museumfunctionaris Elke Koppen bij het geschonken carraramarmeren beeld van Karel Aubroeck.

Voor meer info klik hieronder door

Het echtpaar Homère De Muyter en Marie Van Raemdonck had één kind: Maria. Zij werd geboren op 12 augustus 1917, enkele maanden na het sneuvelen van Edward en Frans, vandaar dat zij als namen kreeg: Maria Edwarda Franciska. Zij werd slechts 12 jaar oud. Op Maria’s graf lieten de ouders een beeld in carraramarmer (1,10 m hoog) plaatsen, gebeeldhouwd door Karel Aubroeck. Toen het kunstwerk door de tand des tijds was aangetast, lieten zij het door de kunstenaar restaureren. Datzelfde jaar (1953) schonken zij het aan Jozefa Van Raemdonck, die dat jaar in het huwelijk trad. Jozefa was geboren in het overlijdensjaar van Maria De Muyter en werd na Maria’s dood als een tweede dochter beschouwd door het echtpaar De Muyter-Van Raemdonck. Het echtpaar schonk haar het beeld met als voorwaarde dat indien het niet in de familie bleef, het zou overgedragen worden aan Temse, de gemeente waaraan de schenkers erg gehecht waren.

Enkele maanden na het overlijden van Jozef Van Raemdonck droeg haar echtgenoot het beeld over aan het Gemeentebestuur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *