Mousa El Habchi leverde tactisch beeldmateriaal tijdens WK

Temsese videoanalist juicht mee met Rode Duivels
TEMSE- Jan Vertonghen was niet de enige Temsenaar die zondag gehuldigd werd op de Brusselse Grote Markt. Ook videoanalist Mousa El Habchi viel die eer te beurt. Hij was voor het eerst videoanalist tijdens een wereldbeker.
Ook coach Roberto Martinez waardeert het werk van Mousa (foto :IF)

Mousa is danig onder de indruk van de feestelijkheden afgelopen zondag. “In Rusland zelf leef je constant in een bubbel. Je leest af en toe wel iets in de krant, maar kunt niet echt inschatten hoe hard de voetbalgekte leeft in België. Zo veel volk had ik zondag nooit verwacht. We hadden dan wel brons, het voelde aan alsof we wereldkampioen waren. Een onbeschrijfelijk gevoel, want ik heb het hele WK samen met de spelers beleefd.”

Hij begon zelf ooit als voetballer bij KSV Temse en was een tijdlang jeugdtrainer in Lokeren en Nieuwkerken-Waas. Ondertussen scoutte hij talent voor Ajax, de ploeg waar ook Jan Vertonghen nog even speelde. “In Lokeren werd ik materiaalmeester voor de eerste ploeg. Zo ben ik in aanraking gekomen met videoanalyse. Ik ben dan naar RWDM Brussels verhuisd, en deed later analyses in Saoedi-Arabië en Egypte. In 2016 kwam ik terug naar België en ging ik naar het EK met de Red Flames. En nu mocht ik voor het eerst mee naar het WK met de Rode Duivels.”

Beelden van tegenstanders

Mousa zorgde mee voor het succes van Eden Hazard (foto: IF)

Een videoanalist moet naast een grondige technische kennis ook wat kennen van voetbal zelf. “Dat is nodig om mee te kunnen spreken met de trainer. Anders val je al snel door de mand.”

Als videoanalist bezorgde hij tijdens de rust van elke wedstrijd beelden van de tegenstanders. “Om te kijken wat de spelers goed deden, en om te kijken wat er beter kon. Er werden in de tweede helft regelmatig tactische beslissingen genomen op basis van die beelden, en dat resulteerde ook in doelpunten. Via een tablet stuurden we zelfs tijdens de match screenshots door naar de hulptrainers. Steeds meer clubs willen dat systeem overnemen, en ik ben al aangesproken door verschillende clubs die het succes van de Rode Duivels natuurlijk ook zien. Ik ga nu hetzelfde systeem invoeren bij Anderlecht voor het komende seizoen.”

Dat hij door die start bij Anderlecht nu geen vakantie heeft, vindt hij niet erg. “Het is een uitzonderlijke situatie. Ik zou dat WK nooit willen inruilen voor wat vakantie, daarvoor was het te speciaal.”

Bron: HN/GVA – Mattias Goossens

 

Mousa mocht het feestje op het balkon van het Brusselse stadhuis muzikaal op gang trekken. (foto: BLG)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *