Infrabel en NMBS bouwen nieuwe veilige toegangen naar de perrons in station Temse voor meer reizigerscomfort

TEMSE – De NMBS en Infrabel plannen vanaf 23 april grootse werken in het station om de reizigers meer comfort en veiligheid te bieden.  Tijdens de eerste fase van de werken is er op de N16 richting Sint-Niklaas wel maar één rijstrook beschikbaar.  Extra hinder dus tijdens de werken aan de oude scheldebrug.

“Het station van Temse verwerkt op weekdagen zowat 622 reizigers”, klinkt het bij Geert Dierckx, woordvoerder van de NMBS. “Tijdens de weekends schommelt het reizigersaantal tussen de 480 en 400 reizigers. Dit maakt van Temse, wat reizigersaantallen betreft, een middelmatig station.”

Infrabel en NMBS starten vanaf 23 april met de bouw van nieuwe toegangen vanuit de tunnel aan de Guido Gezelleplaats naar de perrons in het station Temse voor meer reizigerscomfort en veiligheid.

“Zo komt er vanuit de tunnel aan de ene kant een trap met leuningen en aan de andere kant een helling naar perron 2”, aldus Charlotte Verbeke van Infrabel. “De trap en de helling naar het perron worden overdekt door een luifel met energiezuinige led-verlichting. Deze luifel zorgt tevens voor extra schuilruimte tegen regen en wind.”

Ook naar perron 1 wordt vanaf de tunnel een trap gebouwd. De werkzaamheden zullen tegen het voorjaar 2019 klaar zijn.

“De trap en de helling naar perron 2 zullen het comfort voor de reizigers verhogen. Dankzij de helling wordt perron 2 ook integraal toegankelijk voor minder mobiele reizigers en reizigers met bagage en kinderwagens. Momenteel kan dit perron enkel worden bereikt via een tijdelijke voetgangersbrug over de sporen. Deze tijdelijke voetgangersbrug wordt na de aanleg van de nieuwe toegangen, begin 2019 afgebroken.

Op perron 2 komt wel geen extra ticketautomaat.
“Dit heeft te maken met financiën”, vertelt Dierckx. “Een extra ticketautomaat op perron 2 is geen optie, daarvoor zijn er te weinig reizigers in Temse. Er stoppen per dag ook maar een 7-tal treinen op spoor 2. Een extra automaat kost te veel.”

Meer comfort en veiligheid De werkzaamheden voor de vernieuwing van de toegangen worden gefaseerd uitgevoerd zodat de perrons voor de reizigers altijd toegankelijk blijven.

“Er zullen tijdens de werken tijdelijk een 40-tal parkeerplaatsen worden ingenomen als werfzone.
“Daarom doen we een oproep naar de reizigers om zoveel mogelijk met de fiets naar het station te komen”, stelt Charlotte Verbeke. “De NMBS bouwt tegen eind april een nieuwe overdekte fietsenstalling voor 56 fietsen naast het stationsgebouw zodat er bij het station in Temse in totaal 290 fietsplaatsen voor de reizigers beschikbaar zullen zijn.”

Gedurende een bepaalde periode zal ook de tunnel aan het stationsplein tijdelijk niet toegankelijk zijn voor autoverkeer. Deze periode van afsluiting wordt later gecommuniceerd. Voetgangers en fietsers zullen via een veilige doorgang steeds deze tunnel kunnen blijven gebruiken.

De eerste fase van de werken van 23 april tot 17 juni omvat vooral voorbereidende werken zoals het realiseren van de Werftoegang via N16, rooien bomen, verwijderen reclameborden, inrichten bouwwerf, tijdelijke werfovergang. Daarnaast ook de bouw van de toegangen: Beschoeiing van de toegangshelling en trap naar perron, gedeeltelijke afgraving, maken van de opening in het bestaande tunneldak en het doorzagen van de tunnelwanden.

Tijdens deze werken is er op de N16 één rijvak richting Sint-Niklaas afgesloten.
“We kozen er voor om deze werken nu uit te voeren nu er toch al hinder is voor het autoverkeer met de werken aan de oude scheldebrug”, stelt Verbeke.

De tunnel van de Guido Gezelleplaats is vanaf 14 mei afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Er blijft wel een corridor door de tunnel voor voetgangers en fietsers beschikbaar. Tijdens de eerste helft van juni is de tunnel ook tijdelijk afgesloten voor voetgangers en fietsers.

Vanuit de tunnel zal men de perrons kunnen bereiken (foto Google Maps)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *