Torenkraan van de Boelwerf blikvanger op Meccano-expo

TEMSE – In de feestzaal van het gemeentehuis organiseerde Jan Bressinck in samenwerking met de Nederlandse Meccano Gilde naar jaarlijkse gewoonte een tentoonstelling van het bekende montagespeelgoed.
Jan Bressinck en Geert Vanhove bij de imitatie van de torenkraan zoals er ook één op de Boelwerf gebruikt werd

Het is meteen ook de samenkomst van de Gilde die in Nederland enkele honderden leden telt. In België zijn er zowat 20 liefhebbers lid van de vereniging.

Eén van de blikvangers op de expo was een torenkraan KR80 van Geert Vanhove uit Schoten maar afkomstig uit Beveren. “Het is de imitatie van een kraan zoals er ook één op de Boelwerf gebruikt werd”, aldus Jan Bressinck. “Het is zo een torenkraan die ook één operationeel was bij het bouwen van de appartementsgebouwen in het Fabiolapark in Sint-Niklaas begin jaren ’70, de zogenaamde ‘Blokken Van Amelinckx'”, weet Vanhove. “De kraan werd daarbij in de liftschacht geplaatst en verdiep per verdiep naar boven gehesen.” Het bouwen van de imitatiekraan neemt in totaliteit, buiten het technische gedeelte, enkele weken in de beslag. Maar ik ben er wel een aantal jaren mee bezig omdat ik al een aantal keer opnieuw ben begonnen. Daardoor dat de kraan momenteel nog niet in werking is.”

Op de tentoonstelling was er ook een stand met Dinky Toys, de bekende modelautootjes, destijds een onderdeel van het Meccano concern.

Meer foto’s, klik hier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *