Oudercomité basisschool St-Jozef Velle ziet 20 000 euro van rekening spoorloos verdwijnen

TEMSE – Het parket onderzoekt mogelijk financieel gesjoemel in basisschool Sint-Jozef in Velle. Er werd ruim 20.000 euro cash geld van de rekening van het oudercomité gehaald, dat daarna spoorloos verdween. Het gerecht heeft de boekhouding in beslag genomen.

Verdachte financiële transacties

Het was het oudercomité zelf dat een strafklacht indiende bij de politie. De leden zaten al sinds februari dit jaar met vragen over de vele sommen cash geld die van hun rekening verdwenen. “De bankrekening van het oudercomité staat volledig los van de school”, legt meester Herman Bogaerts, de raadsman die in de arm werd genomen door het oudercomité, uit. “Ze wordt onder meer gebuikt voor het terugbetalen van de lening die werd aangegaan voor de bouw van nieuwe lokalen voor de kleuters. Een project dat financieel volledig gedragen wordt door het oudercomité. Maar men merkte steeds vaker verdachte financiële transacties op. Zo wordt er bijvoorbeeld cash geld afgehaald om een leverancier te betalen, terwijl die rekening uiteindelijk vereffend wordt via een overschrijving vanop de rekening van de school zelf. Omdat men bij de directie of het schoolbestuur nooit uitleg wou of kon geven over het verdwenen geld, besloot het oudercomité om via een strafklacht de zaak te laten uitpluizen. Het gaat ondertussen al over meer dan 20.000 euro.”

Mensen verhoord

Het parket van Dendermonde neemt de zaak ernstig. De boekhouding van de school werd in beslag genomen en verschillende mensen werden al verhoord. Hoewel het oudercomité benadrukt dat het niemand persoonlijk viseert, zijn alle ogen gericht op directeur G.D. van Sint-Jozef. De man kreeg in alle vertrouwen een volmacht over de rekening van het oudercomité. Andersom had het oudercomité geen zicht op wat er allemaal op de schoolrekening gebeurde. “We beschuldigen niemand”, beklemtoont meester Bogaerts. “We willen alleen maar weten waar het geld van het oudercomité naartoe ging. Voor die centen hebben tientallen geëngageerde ouders jarenlang hard en met veel enthousiasme gewerkt. Het verdwijnen van het geld is zo flagrant dat we duidelijkheid willen.”

Directeur G.D. is momenteel afwezig wegens ziekte. Hij wou zelf niet reageren op heel de kwestie. Ook bij Katholieke Scholen Temse-Scheldekant, de overkoepelende scholenstructuur, zijn ze karig met commentaar. “Er wordt volop gezocht naar een oplossing”, zegt coördinerend directeur Erik Verhelst. “We willen het resultaat van het onderzoek in alle sereniteit afwachten.” (Bron: HN/GVA – Bert Foubert)

Afgelopen voorjaar organiseerde de school nog een groots feestweekend ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan, met ondermeer een dancefestival met Regi Pinxten.

Foto: (C) Academie Temse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *