Jaagpad dicht tot minstens eind 2017

TIELRODE – Het jaagpad aan de Durme tussen Tielrode en de Mirabrug is minstens tot eind dit jaar afgesloten. Vlaams beheerder Waterwegen en Zeekanaal NV (W&Z) start deze week met de bouw van een uitwateringsconstructie voor het toekomstige getijdengebied.

“In de dijk wordt een bouwput gemaakt voor de uitwaterings-constructie, zodat doorgang onmogelijk is”
projectingenieur Hans Quaey­haegens

In het kader van het Sigmaplan voert W&Z tussen Tielrode en de Mirabrug een ontpoldering uit. Het Klein Broek, 32,8 hectare groot, wordt teruggegeven aan de rivier en groeit zo binnenkort uit tot een natuurlijk getijdengebied met slikken en schorren. De ingreep moet het overstromingsrisico in de omgeving beperken.

Voor de aanleg van een uitwateringsconstructie voor de toekomstige ringgracht van het gebied ziet W&Z zich genoodzaakt het jaagpad langs de Durme tot het einde van het jaar af te sluiten. “In de Durmedijk wordt een bouwput gemaakt. Tijdens deze werken is de doorgang daarom niet langer mogelijk”, legt projectingenieur Hans Quaey­haegens uit.

Het jaagpad is in Tielrode afgesloten vanaf het knooppunt met de Burgemeester Siegfried Buytaertdreef, ter hoogte van VK Tielrode, tot aan de kruising met de Drapstraat aan de Mirabrug. Voor fietsers en wandelaars is een omleiding voorzien, via Gentstraat en Legen Heirweg, om op de rotonde Duivenhoek in Elversele af te buigen langs de Pontweg en de Drapstraat.

“Tegen eind dit jaar hopen we het jaagpad opnieuw te kunnen vrijgeven”, rekent de ingenieur.

Het toekomstige getijdengebied Klein Broek vormt een tandem met Groot Broek, dat dubbel zo groot is en aan de andere kant van de Mirabrug ligt. Beide gebieden hebben hetzelfde dubbele doel: de kracht van het getij verminderen en unieke slikken en schorren herbergen. Na de aanleg van de uitwateringssluis legt W&Z in het voorjaar een hoge ringdijk aan rond Klein Broek, die moet voorkomen dat water van de Durme naar het achterland stroomt. Dankzij hergebruik van opgeslagen baggerspecie uit de Durme houden de dijkwerken vrijwel geen hinder in voor de omgeving.

Bron: HN/GVA- Guy Van Vliet

Er is een omleiding voorzien langs de Gentstraat en de Legen Heirweg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *