‘Grootste openlucht bierfestival van het Waasland’

TEMSE-VELLE – De Objectieve Kaaischuimers vieren hun twintigste verjaardag en hoe kunnen ze dat beter doen dan door het glas te heffen op het grootste openluchtbierfestival van het Waasland, dat zaterdag voor de tweede keer plaatsvindt in Temse-Velle.
De 2e editie van het Bierfestival op Velle

Het bierfestival werd vorig jaar voor de eerste keer georganiseerd in het Temsese gehucht Velle en het was meteen een schot in de roos. “We mochten bij de eerste editie al meteen rekenen op 1.000 bezoekers. Daar waren opvallend veel gezinnen met kinderen bij. Zo’n 600 mensen namen effectief deel aan het proeven van de bieren. Daarmee werden onze verwachtingen ruimschoots overtroffen”, maakt Soames Maes, voorzitter van de Objectieve Kaaischuimers, de positieve balans op van vorig jaar.

Misschien opvallend en onverwacht voor een bierfestival, maar er waren amper dronken mensen. Dat past perfect in de filosofie van de vereniging. Zuippartijen zijn uit den boze, de nadruk ligt op het proeven en degusteren van bijzondere bieren. “En dat doe je het best als je niet dronken bent.”

Vijftien brouwers presenteren elk drie van hun beste bieren. Veel daarvan hebben een band met de regio: van Domein Reynaert en Paenhuys tot Velleneir en Lokereire. Toch is er met Du Bocq ook een brouwerij uit Wallonië aanwezig. “Door het succes van vorig jaar zijn er meer brouwers vragende partij om hier te staan. Het aantal aanvragen is zo groot dat we er moeten weigeren, ook voor de volgende edities. Er is plaats voor meer, maar het is niet onze bedoeling

sterk te groeien. We gaan niet verder dan twintig brouwers omdat we de gezelligheid en overzichtelijkheid willen bewaren”, voert Steven Weyers van café The Falcon aan.

Wafels met bier

De cafébaas zet mee zijn schouders onder het evenement en benadrukt ook het lokale karakter ervan. “We trekken bezoekers uit heel het Waasland, maar er komen ook veel inwoners van Velle. Vellenaars zijn fijne mensen: als er iets te beleven valt, zijn ze er altijd bij”, aldus Steven.

De deelnemers aan de bierproeverij krijgen een klein bierglas, waarmee ze zes bieren kunnen degusteren. “Het zijn glazen van tien centiliter. Wie op zijn gemakje zes bieren proeft, heeft uiteindelijk in totaal niet meer dan twee glazen binnen op een lange periode.”

Opvallend is dat de lijn van het bier is doorgetrokken in de foodpairing, door gerechten aan te bieden die met bier zijn bereid. Dat is zelfs het geval voor de wafels, die met bier gemaakt worden. Door de grote aanwezigheid van kinderen vorig jaar is dit keer voor hen ook animatie aanwezig.

Voor de Objectieve Kaaischuimers van Temse vormt het festival de start van een feestjaar, om de verjaardag kracht bij te zetten. “Sinds 2007 brouwen we, toen naar aanleiding van onze tiende verjaardag, met Fretalop ons eigen blond bier van hoge gisting. Ik kan nu al verklappen dat we bij onze twintigste verjaardag een nieuw, donker bier uitbrengen”, kondigt Soames Maes aan.

www.kaaischuimers.be

Bron: HN-GVA/Guy Van Vliet

De objestieve Kaaischuimers zijn klaar voor de tweede editie van hun Bierfestival met links voorzitter Soames Maes en rechts caféhouder Steven Weyers (foto: Guy Van Vliet)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *