Dure appartementen kijken uit op…toiletten

Bewoners verbijsterd over herinrichting Wilfordkaai

TEMSE – De euforie over de heraanleg van de verouderde Wilfordkaai tot het toeristisch hart van Temse maakt bij de bewoners plaats voor verbijstering. In plaats van de Schelde kijkt een aantal appartementen nu uit op een blok met toiletten. “Alle buren in de omgeving die op de eerste verdieping wonen, zijn hun uitzicht kwijt.”

“Aan zee zijn dijktoiletten verzonken zodat het uitzicht bewaard blijft”
Bewoner Erwin De Meirleir

Een verhoogde promenade, met veel groen en een fraai uitzicht over de Schelde: de Wilfordkaai moet tegen de zomer een toeristische parel langs de Schelde zijn. Voor de bewoners blijkt er echter een addertje onder het gras. “Het Palingshuis krijgt een nieuw terras, maar daar horen ook twee gebouwen bij, waaronder een toiletgebouw”, zegt Erwin De Meirleir, die op de eerste verdieping woont. “De toiletten staan pal voor mijn terras. Zelfs zonder het nog niet gerealiseerde dak zijn ze al bijna drie meter hoog, dus het uitzicht op de Schelde is weg. En het andere gebouw ontneemt het uitzicht op de Scheldebrug. Alle buren in de omgeving die op de eerste verdieping wonen, zijn hun uitzicht kwijt. We zijn enorm ontgoocheld.”

Wilfordkaai_wcs_2017
Het wc-gebouw staat vlak voor het appartementsgebouw waar bewoner Erwin De Meirleir op de eerste verdieping woont. (foto: Franky Polfliet)

De Meirleir is niettemin voorstander van terrassen voor de horeca. “Uitbaters moeten hun werk kunnen doen en terrassen zijn gezellig. Maar is zo’n hoog toiletgebouw nodig? Aan zee zijn de toiletten verzonken, zodat het uitzicht bewaard blijft. Hier staan de toiletten op het hoogste punt en worden ze de blikvanger. Ik kwam hier zes jaar geleden wonen speciaal voor het uitzicht, wat het appartement bovendien duurder maakte. Nu zit ik vanop mijn terras naar toiletten te kijken, terwijl mijn appartement minder waard is.”

In hetzelfde schuitje

Concessiehouder Micana wil geen commentaar geven, maar Coert Van Grasdorff van Het Palingshuis, die het gedeelte waar het terras wordt gerealiseerd huurt van Micana, heeft wél een verklaring. “Dat de toiletten zo hoog zijn, verraste mij ook. Maar ik had geen keuze: ik moest de architect van de concessiehouder volgen. Die realiseert een nieuw gebouw ter hoogte van het beeld van De Kaailopers. Ik moét dezelfde hoogte en dezelfde stijl aanhouden, voor de uniformiteit.”

Van Grasdorff begrijpt dat de bewoners de zaak erg vervelend vinden. “Ik zit in hetzelfde schuitje: het toiletgebouw staat ook  voor mijn restaurant”, zegt de man. “Ik hoop dat het gebouw de hele heraanleg niet zal overschaduwen.  ;Want het belangrijkste blijft dat de kaai verfraaid wordt. De brede en aantrekkelijke promenade betekent een grote opwaardering.  Dat is goed voor de Temsenaren en toeristen maar zeker ook voor de bewoners van de Wilfordkaai.”

Bron: HN/GVA – Guy Van Vliet

Erwin De Meirleir_2017
Bewoner Erwin De Meirleir op zijn terras

Een gedachte over “Dure appartementen kijken uit op…toiletten”

  1. Op het plan dat in AC De Zaat ter inzage lag tijdens de periode dat bezwaren en opmerkingen konden ingediend worden in verband met de heraanleg van de Wilfordkaai, was een horecazaak getekend, met ernaast een terras van ca. 618 m² in antracietgrijze Eurodals van 2mx2m, met geen enkel gebouw erop.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *