KWB Tielrode organiseert 25ste editie van kerstboomverbranding

TIELRODE – KWB Tielrode organiseert komende zondag 15 januari de 25ste editie van haar kerstboomverbranding. Zij behoort ongetwijfeld tot een van de oudste kerstboomverbrandingen in het Waasland. Van bij de start van dit initiatief werd geopteerd om ook een fakkeltocht door het centrum van de gemeente te organiseren.

“Geïnteresseerden kunnen de verbranding zoals altijd meemaken aan de Paardenpolder in Tielrode of beleven vanop de Durmedijk ter hoogte van de overzetdienst”, stelt Eddy Noens, voorzitter van KWB Tielrode.

Na een gelegenheidswoordje door de KWB-verantwoordelijke en de nieuwjaarswensen uitgesproken door de belleman van Temse, steken de kinderen het vuur aan de kerstboomstapel.

Thema: Vrede en samenhorigheid
“Van bij de eerste editie staat de fakkeltocht en verbranding in een sociaal thema. Vrede is daarbij steeds één van de klemtonen geweest.
Andere themata die de voorbije jaren aan bod kwamen zijn verdraagzaamheid, armoede, uitsluiting, verzuring, rechtvaardigheid en solidariteit.
Bij aanvang van de kerstboomverbranding wordt steevast kort duiding gegeven over het thema, aan de hand van enkele opvallende gebeurtenissen in het voorbije jaar.
Zo ging in 2009 aandacht naar de gevolgen van de bankencrisis, in 2013 naar de ontslagen bij Ford Genk en de 22 kinderen die het slachtoffer werden van een busongeluk in Sierre.
Vorig jaar stond de vluchtelingenstroom centraal. Echt speciaal was de editie in 2010 waarbij we de opbrengst van de drankverkoop reserveerden voor de 230.000 dodelijke slachtoffers van de aardbeving in Haïti.”

Kerstbomen
“Van bij aanvang kon onze organisatie rekenen op een stevige medewerking van het gemeentebestuur Temse. En we zijn hen daar uiteraard zeer dankbaar voor!
De politie zorgt voor de veiligheid van de deelnemers aan de fakkeltocht terwijl de brandweer een oogje in het zeil houdt tijdens de kerstbomenverbranding.
Maar ook de groendienst werkt nog altijd mee om ons voldoende kerstbomen te garanderen opdat het schouwspel van de vlammenzee voldoende aantrekkelijk blijft.
Bij de opstart haalde de groendienst de kerstbomen op aan huis. Toen die taak aan MIWA werd overgedragen, betekende dat voor ons een ommekeer. Want met in een perswagen verzamelde kerstbomen kan je natuurlijk niet veel aanvangen.
Nu verzamelen wij het gros van onze kerstbomen zelf, in eigen gemeente en daarbuiten.
Eén anekdote is ons wel bijzonder bijgebleven, namelijk de ontvreemding van een groot deel van onze kerstbomen in januari 2013. Sindsdien geven we onze kerstbomen een iets veiliger onderkomen in afwachting van de verbranding.”

Gepaste omkadering
“In de beginjaren werd de fakkeltocht als ‘stille tocht’ beschouwd en werd enkel de kerstboomverbranding zelf muzikaal opgeluisterd.
In 2007 mocht de Tielroodse koninklijke harmonie Sint-Cecilia als eerste de spits afbijten om ook de fakkeltocht op te luisteren.
De eerste edities werden aan de Paardenpolder omkaderd met doedelzakmuziek of met het slagwerk van een jembéband.
Over de verschillende jaren hebben we heel uiteenlopende muzikale ondersteuning gekend: pipebands, jembégroepen, de harmonie Sint-Cecilia, de muziekkapel chiro Overal, accordeonist Marino Punk, een Alpenhoornensemble …
Voor deze lustrumeditie doen we een beroep op de Flanders’ Red Cross Pipe Band en op het jachthoorngezelschap Fugamus. Beide groepen zijn eerder van de partij geweest (Fugamus ook bij de 20ste editie in 2012) en we weten dus dat zij hoogstaande muzikale animatie brengen.”

Sfeervol ontmoetingsmoment
“Het valt ons op dat zowel de fakkeltocht als de kersboomverbranding steeds op veel interesse kan rekenen.
De mensen van Tielrode (en omgeving) komen erop af om aan dit kindvriendelijk gebeuren deel te nemen, elkaar een gelukkig jaar te wensen en bij het feeërieke schouwspel van de vlammen gezellig onder elkaar te toasten op het nieuwe jaar.
We leveren ook veel moeite om ons initiatief bekend te maken, onder andere via een huis aan huis-bedeling van een folder.
Afhankelijk van de weersomstandigheden bereiken we makkelijk 200 tot 300 toeschouwers! En in feite hebben we, op een enkele uitzondering na, veelal geluk gehad met de weersomstandigheden.
Enkele jaren terug, in 2013, werden we op zondag verrast door een dik sneeuwtapijt. Maar zelfs dan waren de deelnemersaantallen boven de verwachtingen!
In 2005 hebben we de buurt ook voor het eerst uitgenodigd om kaarslichtjes op de vensterbanken te zetten. Per huis bezorgen we dan een glazen potje en een theelichtje, samen met een uitnodiging om mee te werken aan nog een beetje kerstsfeer.”

Belleman
“Natuurlijk kan ik niet voorbij aan de, door de jaren heen, vele vrijwilligers van KWB Tielrode die de deze 25 edities hebben mogelijk gemaakt.
Zij zijn telkens in de weer, zowel bij de verre voorbereidingen als de praktische realisatie vooraf en op het gebeuren zelf. Bedankt!
Een speciaal woordje van dank wil ik toch ook richten aan de belleman van Temse, Gerard Vercauteren. Ik denk dat hij er telkens bij was om de fakkeltocht aan te voeren en bij de verbranding de nieuwjaarswensen in naam van het gemeentebestuur om te roepen. In feite kan ik me herinneren dat hij er slechts één keer niet bij was: in 2006, toen hij zelf slachtoffer was van een ongeval.”

Kerstboomverbranding KWB tielrode 2016
Archief Kerstboomverbranding & fakkeltocht 2016

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *