“Zwarte Piet is zwart van het roet, vraag het maar aan de kinderen” (Herman Pauwels, schooldirecteur op rust)

TEMSE – Naar aanleiding van de heisa rond Zwarte Piet en het recente Pietenpact willen ook een anonieme kleuterleidster uit Temse en Herman Pauwels, schooldirecteur op rust (Heilig Hartschool Temse) reageren op de, zoals ze het noemen: “Onnozelheden rond het kinderfeest”.
sint_piet_kwb-2015
Op 26 november komt de Sint en zijn Zwarte Pieten, net zoals de voorbije jaren,  op bezoek tijdens het Sinterklaasfeest van KWB Temse in de Sint-Amelbergazaal van de CM in de Oeverstraat.

“Wat zijn wij de discussie over Zwarte Piet beu, zeg! Nu blijft het niet meer bij discussies nu gaat men nog een Pietenpact ondertekenen! Heeft men echt niks anders te doen in deze complexe wereld?
Heeft er al eens iemand stil gestaan bij het feit dat, als jullie over Zwarte Piet spreken, jullie het enkel hebben over het uiterlijk van een mens? Wij leren onze kinderen dat niet het uiterlijke, maar het innerlijke van een mens het belangrijkste is. Als er één ding is dat in de loop der jaren een grote positieve evolutie heeft gemaakt, dan is het wel het innerlijke van Zwarte Piet. In het verre verleden was Zwarte Piet ‘de boeman, het knechtje’. Diegene waarvoor je schrik moest hebben! Nu is Zwarte Piet een lieve deugniet! Hij en de Sint zijn beste maatjes! Ze helpen en steunen elkaar door dik en dun. En ja hoor, die plagen ook! Plagen is toch om liefde vragen? Geef ons maar een Zwarte Piet die leuk, fijn en zorgzaam omgaat met de kinderen.
Voor onze kinderen is Zwarte Piet geen Afrikaan of welke nationaliteit ook. Dat zien alleen volwassenen die achter alles racisme zoeken. Kinderen weten beter dan de volwassenen dat Zwarte Piet zwart ziet van het roet uit de schoorsteen. Is daar soms iets mis mee? Of mogen kinderen van deze tijd niet meer weten dat men van handenarbeid vuil kan worden?

Stop er alstublieft mee met het mooiste kinderfeest van het jaar, elk jaar opnieuw te vergallen met onnozelheden die niks met racisme te maken hebben. Volwassenen verknoeien het al genoeg voor de kinderen van deze wereld! Laten wij onze mooie tradities van onze voorouders koesteren en beleven en opnemen in ons cultureel erfgoed.

Aan iedereen doen wij een oproep halt te roepen aan de pesterijen van Zwarte Piet. Laat die man er uitzien zoals hij wil. Is hij een beetje zwart of helemaal zwart? Geen nood! IJdele pieten schminken zich bij, gebruiken lippenstift en dragen oorringen. Met dank aan Hugo Mathijssen, Bart Peeters en de hele entourage errond die in het begin van de jaren negentig Sint en Piet gemaakt hebben zoals ze nu zijn en zoals wij deze nu willen behouden: ‘echt Vlaams en humoristisch’. Onbegrijpelijk dat deze twee mensen plots hun kar keren en ook het Pietenpact ondertekenen.

Mensen die niet verder kunnen kijken dan iemands uiterlijk, zijn oppervlakkig en helemaal niet zo ruimdenkend als zij zelf denken. Indien de volwassenen, die het zo belangrijk vinden om met het uiterlijk van Zwarte Piet bezig te zijn, zich zouden bezig houden met belangrijkere zaken, dan maken we misschien nog kans op een mooie toekomst voor onze kinderen.

En aan de mensen die zich geviseerd voelen, zeggen we voor de laatste keer: “Zwarte Piet is zwart van het roet, vraag het maar aan de kinderen”
Met dank aan burgemeester Bart De Wever en minister Hilde Crevets die klaar en duidelijk gezegd hebben dat zwart niks te maken heeft met huidskleur, maar met het roet van de schouw. Zwarte Piet moet gewoon zwart blijven, is ook hun oproep! Ons cultureel erfgoed en onze mooie tradities moeten in stand gehouden worden.

Tot slot: Dit jaar gaan we met ons team 25 jaar op stap als Sint en Piet. Sint helemaal in mooi gewaad en de Zwarte Pieten en Zwarte Mieten (zo noemen wij onze vrouwelijke Zwarte Pieten) mooi bij geschminkt omdat ze ijdel zijn. Verzorgd zwart krullend haar en gouden oorringen. Dat zullen wij in de toekomst ook blijven doen. Het sintengebeuren is immers geen carnaval met gek gekleurde pieten, mandarijnpieten, clochardpieten, chineespieten, …. En zo zijn we dan over enkele jaren opnieuw vertrokken om heisa te strooien. Alleen de Sint en Zwarte Piet hebben kennis van strooien… Laat het dus maar aan hen over.”

2 gedachtes over ““Zwarte Piet is zwart van het roet, vraag het maar aan de kinderen” (Herman Pauwels, schooldirecteur op rust)”

  1. Ik ben het volledig eens met de woorden van Oud directeur Herman Pauwels……Sinterklaas is n kinderfeest en Zwarte Piet is n lieve vriend .Hebbe die grote mensen nu niks anders te doen…..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *