Wordt voormalig instituut Sint-Amelberga omgevormd tot Chinees hotel ?

TEMSE – Een Chinees hotel in de vroegere school Sint-Amelberga of een Chinees bedrijf op De Zaat? Dat wordt steeds realistischer want de interesse van Chinese investeerders voor Temse is zo groot dat er concrete gesprekken begonnen zijn.

“De volgende keer breng ik mijn chef-kok mee: hij moet leren paling in ’t groen te maken!”
Yani Yang, Chinees ambassadeur

Bezoek Chinese ambassadeur 13 05 2016
De delegatie onder leiding van de Chinese ambassadeur van de Europese Unie Yanyi Yang en minister-consul Mr. Qian samen met burgemeester Luc De Ryck (CD&V), en schepenen Freddy Verbeke (CD&V) en Geert Vandersickel (N-VA)

Om het belang dat de Chinezen hechten aan Temse duidelijk te maken: de delegatie die vrijdag Temse kwam verkennen, stond onder leiding van Yanyi Yang, de Chinese ambassadeur bij de Europese Unie en het Europees Parlement. De groep kreeg van burgemeester Luc De Ryck (CD&V) alle informatie over Temse: van de economische mogelijkheden tot de paling in ’t groen als typisch gerecht. Daarna volgde onder meer een bezoek aan De Zaat, de vroegere Boelwerf die werd omgevormd tot een kmo- en woonzone, en het al jaren leegstaande Sint-Amelberga, de school en klooster waarvoor Interwaas een nieuwe invulling zoekt.

De grote interesse van China in Temse blijkt geen toeval. Temse moest, na de teloorgang van de textielsector en de Boelwerf, het roer helemaal omgooien. “China ondergaat momenteel grote hervormingen, onder meer op het vlak van economie en landbouw. Bij de herstructurering willen we onder meer rekening houden met groene energie. We hopen te kunnen leren uit de ervaring van Temse”, stelde ambassadeur Yanyi Yang.

Het was het tweede bezoek van een Chinese delegatie in een paar dagen tijd en nu al is er concrete interesse. “We zijn heel blij met de oprechte interesse. Er zijn al gesprekken begonnen”, verklapte burgemeester De Ryck. Zo toonde een Chinese investeerder interesse in Amelberga. Interwaas plant daar woningen maar wil ook een commerciële invulling. Eén van de Chinezen zou het gebouw waar zoveel Temsenaren school liepen, heel geschikt vinden voor een hotel. “Dat is bespreekbaar want alle mogelijkheden liggen nog open. Interwaas zoekt volop investeerders”, stelde de burgemeester. “Ook andere investeerders uit verschillende sectoren lieten hun interesse blijken. We gaan alles bekijken. Het is niet zo dat er veel ruimte beschikbaar is”, vulde schepen van Ruimtelijke Ordening Freddy Verbeke (CD&V) aan.

Aan het einde van haar bezoek bleek de ambassadeur alvast in de wolken. “Ik begrijp de mogelijkheden die Temse biedt en ik zal dat onder de aandacht van onze mensen brengen”, stelde Yanyi Yang. Ook persoonlijk is ze onder de indruk. “Ik keer zeker terug naar Temse. En de volgende keer breng ik mijn chef-kok mee: hij moet leren paling in ’t groen te maken!”

Bron: HN/GVA-Guy Van Vliet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *