Processie naar Amelbergakapel Cauwerburg laatste festiviteit tijdens Amelbergajaar

Ook pontificale misviering in O.L.V.kerk met aanwezigheid van twee bisschoppen

TEMSE – Komend weekend vinden de laatste festiviteiten plaats rond de viering van de Heilige Amelberga die 1250 jaar geleden overleed. Dit met zaterdagmiddag de Wegom, een bedevaart met start en aankomst aan de hoofdkerk die de bedevaarders langsheen de grenzen van de oude parochie Temse voert.

Zondagvoormiddag is er een processie naar de Amelbergakapel op Cauwerburg. Dit gevolgd door een pontificale viering in de Onze-Lieve-Vrouwekerk met aanwezigheid van twee bisschoppen, een unicum voor Temse.

Viering overlijden Heilige Amelberga

Drie jaar geleden werd een tijdelijke vereniging opgericht tussen de Kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw Temse, de beheerraad van het Gemeentemuseum te Temse en de Sint-Amelbergagilde te Temse.

“Bedoeling van de stuurgroep/tijdelijke vereniging, ondersteund door de Gemeente Temse en erfgoedcel Waasland, was om in 2020 festiviteiten te organiseren in het kader van 1250 jaar H. Amelberga en haar kerk te Temse”, vertelt Mitchel Varendonck van de kerkfabriek. “Helaas heeft de coronapandemie roet in het eten gegooid en werd alles uitgesteld. 2022 is het echter 1250 jaar geleden dat zij te Temse overleed, alwaar zij ook werd begraven in de kerk-door-haar-gesticht.”

De Heilige Amelberga is patrones van de gemeente Temse. Haar liturgische feestdag valt op 10 juli, de dag van haar overlijden. Ook werd zij op de Druivelaar-scheurkalender op die dag opgenomen. Tot zelfs ver buiten onze landsgrenzen wordt zij erkend en gevierd. Ondermeer onder de naam Heilige Amalia in de Verenigde Staten.

Laatste hoogtepunt festiviteiten

Om de sterfdag van Amelberga in de kijker te plaatsen werden dit jaar allerhande festiviteiten ingepland.

Zo liep er een tentoonstelling in de Onze-Lieve-Vrouwekerk en het gemeentemuseum, werd er een boek uitgegeven en was er een academische zitting in de feestzaal van het gemeentehuis.

Er werden ook rondleidingen voorzien, en twee klimtrainingen door Monumentenwacht Vlaanderen. De beiaard van het gemeentehuis werd geprogrammeerd om het H. Amelbergalied over Temse te laten weerklinken gedurende 10 juli en 25 september 2022, en nog zoveel meer.

Het laatste hoogtepunt van de festiviteiten vindt komende zondag 25 september plaats.

Unicum in Temse

“Dan organiseren we om 10 uur een processie naar de Heilige Amelberga kapel, mét bron, op Cauwerburg en aansluitend om 11 uur een pontificale viering in de Onze-Lieve-Vrouwekerk”, klinkt het bij Varendonck.

“Monseigneur Van Hecke, bisschop van Gent én Monseigneur van Looy, bisschop-emeritus van Gent hebben hierbij hun aanwezigheid reeds toegezegd. Een unicum in de geschiedenis van Temse.”

“Daarnaast de actieve pastoors van de parochie alsook geboren Temsenaars die priester zijn gewijd (Z.E.H. Edward Janssens en Z.E.H. Manu Verhulst-tevens auteur van verschillende boeken – en E.H. Jef Van der Gucht, pasgewijd priester en nu canoniek recht studerend te Rome)”.

“De processie en de eucharistieviering worden muzikaal ondersteund door Harmonie Orkest Temse, in aanwezigheid van Burgemeester en ere-burgemeester en een aantal schepenen.”

Ook vanuit Mater en Zandhoven, die net zoals Temse Amelberga als Patrones hebben, zal er een afvaardiging aanwezig zijn.

Zondag organiseert men een processie naar de Amelbergakapel op Cauwerburg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *