Feestweekend voor 100 jaar Den Temsica

Zondag 11 september thematentoonstelling op de bovenverdieping

TEMSE – Den Temsica op de Wilfordkaai bestaat dit jaar welgeteld een eeuw en dat wordt gevierd van donderdag 8 september tot en met zondag 11 september met het feestprogramma ‘Temsica feeuwst’ en een thematentoonstelling op Open Monumentendag in samenwerking met het gemeentebestuur van Temse. Deze expo is meteen ook het officiële programma van Open Monumentendag in de Scheldegemeente.

Het statige gebouw aan de Wilfordkaai in Temse ademt geschiedenis. Jarenlang was dit hotel-café-restaurant de pleisterplaats van meer dan dertig verenigingen. Het statige pand geeft na honderd jaar zijn geheimen prijs op een tentoonstelling in de feestzaal op de eerste verdieping.

Het initiatief voor de expo komt van Wim Van Stappen, schoonvader van chef Maarten Mertens (29) van Bar Coupé.

Originele bouwplannen

“Ik zag het jaartal 1922 in de zijgevel en dat intrigeerde mij”, vertelt Wim Van Stappen. “Ik wou deze bijzondere verjaardag dit jaar dan ook niet onopgemerkt voorbij laten gaan. “Ik ben daarom gaan zoeken in de archieven maar ben ook gaan praten met mensen die iets met Den Temsica te maken hebben gehad. Dit ondermeer door een oproep via de onlinekrant Editietemse waardoor ik wel een aantal getuigenissen kon noteren.”

” Ik heb de geschiedenis van het gebouw niet volledig kunnen reconstrueren maar toch voor zowat 90 procent. Zo heb ik bijvoorbeeld de originele bouwplannen te pakken gekregen via de kleinzoon van de architect Henri Buytaert.”

Henri Buytaert was de architect van Den Temsica

Het hotel-café-restaurant werd destijds gerealiseerd als verenigingsgebouw van ‘De Katholieke Burgerskring’ op gronden die gewonnen werden na de demping van een bekken voor de watermolen.

“Zowel de arbeiders als de landbouwers in Temse hadden zich al verenigd en de katholieke burgerij wou niet achterblijven”, klinkt het. “Twaalf notabelen waaronder een dokter, grootgrondbezitter en priester vonden 87 andere burgers bereid om een aandeel te kopen. Ze lieten er geen gras over groeien want in het jaar van de oprichting werd ook al een bouwaanvraag ingediend. De kostprijs viel wel hoger uit dan verwacht, maar daarvoor ging men een lening aan bij een bank.”

Glorieperiode

Bijzonder snel na de eerste steenlegging, pakweg een jaar, opende begin 1924 het restaurant op het gelijkvloers, een feestzaal op de eerste verdieping en enkele hotelkamers onder het dak. Alles liep bijzonder vlot tot de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Het gebouw werd zwaar beschadigd toen men de Scheldebrug heeft opgeblazen. In 1943 overwoog men zelfs een verkoop, maar dat plan ging gelullig niet door.”

Na de oorlog was er opnieuw een glorieperiode. “Het gebouw was niet meer exclusief voor de burgerij en alle strekkingen waren welkom. Door de jaren heen hadden 33 verenigingen hier hun thuisbasis”, aldus Van Stappen. “De laatste uitbater stopte in 2018 en daarna begon het verval vrij snel in te treden. De feestzaal werd eerder al afgekeurd door de brandweer en vooral de hotelkamers, die al veel langer geleden sloten, zijn vandaag in slechte staat.”

De voormalige hotelkamers zijn in slechte staat

Maarten Mertens, die met Service Coupé een cateringzaak had, opende in 2019 een pop-uprestaurant op het gelijkvloers.

“Ik was altijd al verliefd op de grandeur van dit gebouw”, vertelt hij. “Door corona hebben we gekozen voor een permanent restaurant. We hebben nu tot 2024 een overeenkomst. Wat er daarna gebeurt met het gebouw is nog een vraagteken, maar we hopen alleszins dat het bewaard zal blijven voor het nageslacht. Het is niet beschermd als monument, maar wel erkend als bouwkundig erfgoed.”

Feestprogramma

Naar aanleiding van Open Monumentendag kreeg Bar Coupé uitzonderlijk de toestemming om de oude feestzaal op de bovenverdieping nog eens open te stellen voor publiek. Van donderdag 8 tot en met zondag 11 september is er een feestprogramma op het gelijkvloers en zondag 11 november kan men in de feestzaal de expo bezoeken over de geschiedenis van Den Temsica.”

Tegelijk krijgen wandelaars op het voetgangersgedeelte van de Temsebrug en de kaaimuur een selectie van binnen- en buitenzichten te zien van het markante gebouw.

Ook in het restaurant gaat het eeuwfeest niet onopgemerkt voorbij.

“Donderdag is er een volkse avond met oude caféspelen en vrijdag organiseren we een fuif zoals vroeger”, zegt medezaakvoerder Jonas Boel (28). “In het weekend tonen we de hedendaagse invulling van Temsica onder de vlag van Bar Coupé met op zaterdag een uitgebreid menu en op zondag een mini-interpretatie met hapjes in vier gangen.”

Bar Coupé werd intussen al opgemerkt door de recensenten van Gault&Millau maar de twee vennoten willen het graag naar een nog hoger niveau tillen. “Investeren in het gebouw is natuurlijk niet mogelijk maar in de keuken en bediening gaan we de lat nog een tikkeltje hoger leggen”, klinkt het ambitieus.

De bewogen geschiedenis van de Burgerkring Temsica en zijn kleurrijke uitbaters verschijnt in december dit jaar ook nog in boekvorm in het jaarboek van het Gemeentemuseum.

“Ik heb de originele bouwplannen te pakken gekregen via de kleinzoon van de architect Henri Buytaert”, aldus Wim Van Stappen (midden) geflankeerd door zaakvoerders van Bar Coupé Jonas Boel en Maarten Mertens

Een gedachte over “Feestweekend voor 100 jaar Den Temsica”

  1. Het gebouw was vooral bekend onder de naam van de privéclub ” Burgerkring “. Temsica was de overkoepelende NV. De Burgerkring was de middenstandsvereninging (ook voor vrije beroepen) die allerlei activiteiten organiseerde ten behoeve van haar leden.
    In 1945 organiseerden de Burgerkring en de Werkmanskring (Akkerstraat) een gezamelijke Vlaamse kermis op de Wilfordkaai.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *