Komt er een einde aan een lange wielertraditie in Temse ?

Zondag Dikke Bandenkoers, daarna houdt Wielerbelangen Temse er mee op

TEMSE – Zondag komen wielerhelden als Adri Van der Poel, Johan Museeuw, Marc Dierickx en Roger Rosiers naar Temse. Niet meer om te koersen, maar wel om te kijken naar de ‘dikkebandenkoers’ die Wielerbelangen Temse er organiseert. Mogelijk is het voor het laatst dat er een koers door Temse trekt want Wielerbelangen houdt ermee op, schrijft Het Nieuwsblad.

“Greg Van Avermaet won hier ooit zijn eerste wedstrijd, maar nu houdt het op” Sylle De Bock

“Het is de laatste wedstrijd die ik organiseer”, zegt Sylle De Bock (67) van Wielerbelangen Temse. “Het wordt steeds moeilijker om mensen te motiveren om mee te werken. Dat is niet alleen in Temse maar ook bij veel andere wielerclubs het geval. Ook het kostenplaatje om een koers te organiseren loopt steeds hoger op.”

Sylle De Bock (links) hier met Rode Duivel Jan Vertonghen organiseert zondag zijn laatste wielerwedstrijd

“Voor onze wedstrijdjes van volgende zondag heb ik een budget van zo’n 3.000 euro nodig. Seingevers, hulpdiensten, logistieke ondersteuning, allerhande vergunningen en verzekeringen en wat prijzen voor de deelnemers, dat kost allemaal geld. Daarnaast is ook het draagvlak bij het publiek kleiner. Vroeger waren mensen blij als het koers was voor hun deur, nu hoor je steeds meer mensen klagen dat ze moeten omrijden of hun auto niet kunnen parkeren voor de deur.”

Grote namen

Met het einde van Wielerbelangen Temse komt er ook een einde aan een rijke wielergeschiedenis in Temse. Zo organiseerden De Scheppersvrienden vele jaren in juli een wielerwedstrijd voor beroepsrenners in de gemeente. Toen die vereniging er mee op hield nam Wielerbelangen Temse het over. “Meer dan een kwarteeuw hebben we wedstrijden georganiseerd. Greg Van Avermaet won bij ons in de Veldstraat ooit zijn allereerste wedstrijd”, zegt Sylle.

Ook andere grote namen zoals Kristof Goddaert of Dominique Cornu hebben in Temse ooit gewonnen. “Met de steun van José De Cauwer en wijlen Dirk Waeyenbergh haalden we het kampioenschap van Vlaanderen en tot twee keer toe het kampioenschap van België naar onze gemeente”, zegt Sylle verder. “Dries Devenyns, nu nog altijd prof bij QuickStep, werd hier nationaal kampioen. We organiseerden ook een ritaankomst in de Ronde van België. Allemaal prachtige momenten om op terug te blikken.”
(Lees verder onder de foto)

Alle meisjes en jongens kunnen meedoen aan de dikke bandenkoers

In de toekomst zullen er dus enkel nog op de wijk Velle (in maart en in augustus) en in deelgemeente Elversele op bescheiden niveau wielerwedstrijden worden georganiseerd. “Het gemeentebestuur en Cycling Vlaanderen hebben wel plannen om elke woensdagmiddag fietsintitiaties te organiseren op het Broek in Tielrode. Laat ons hopen dat ook die plannen concreet worden”, aldus De Bock.

Zondag is er dus nog een dikkebandenkoers. Om 12 uur kunnen de kleinste kinderen met loopfietsjes aan de slag, vanaf 12.30 uur kunnen alle jongens en meisjes met hun eigen fiets de weg op en vanaf 14 uur zijn er dan echte wielerwedstrijdjes voor jongens en meisjes tot 11 jaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *