Temse zet in op duurzame huisvesting voor Oekraïense vluchtelingen

Eerste vluchtelingen namen intrek in de Pelikaan

TEMSE – In Temse heeft al een 100-tal Oekraïense vluchtelingen opvang gevonden. Meer dan 23 gezinnen zetten de afgelopen weken hun huis en hart open voor deze vluchtelingen. Het Lokaal Bestuur heeft nu duurzame opvangplaatsen klaargestoomd. Maandag 9 mei namen de eerste Oekraïense vluchtelingen hun intrek in een vleugel van het vroegere ziekenhuis De Pelikaan in de Gasthuisstraat.

Van crisisopvang tot duurzame huisvesting

“Dankzij de tijdelijke opvang van vluchtelingen door gezinnen in onze gemeente kon het Lokaal Bestuur ondertussen uitkijken naar duurzame opvangplaatsen”, vertelt schepen schepen van Sociale Zaken Patrick Vermeulen (Open VLD) “Met duurzame huisvesting wordt minimaal 6 maanden bedoeld. We konden niet alleen enkele woningen van inwoners huren maar slaagden er ook in om 50 slaapplekken in te richten op de derde verdieping van het vroegere ziekenhuis De Pelikaan.”

“Het was voor onze gemeente een gigantische uitdaging om dit op korte tijd te realiseren. Naast onze eigen medewerkers staken ook de scholieren van de middelbare school Terra uit Temse een handje toe.”

Kandidaat-gastgezinnen met een langdurige slaapplaats kunnen zich nog altijd aanbieden.

Subsidies en andere ondersteuning

Het Lokaal Bestuur investeerde de afgelopen weken in renovatiewerken, de aankoop van meubelen en extra medewerkers voor de persoonlijke begeleiding van de Oekraïense families en opvanggezinnen in onze gemeente.

“Deze bijkomende investeringen werden gefinancierd met Vlaamse en Federale subsidies, toegekend aan lokale besturen om duurzame huisvesting en begeleiding van de Oekraïense vluchtelingen te realiseren”, klinkt het. “De Oekraïense bewoners dragen zelf ook hun financieel steentje bij aan hun verblijf in Temse. Verder mochten we rekenen op de hulp van heel wat externe partners. Afvalintercommunale MIWA zorgde bijvoorbeeld voor diverse vuilnisbakken en duurzame spulletjes voor de kinderen zoals brooddozen en drinkbussen.”

Eerste bewoners in De Pelikaan

Op maandag 9 mei namen de eerste Oekraïners hun intrek in De Pelikaan. De bewoners kunnen in die collectieve opvanglocatie gebruik maken van een eigen slaapkamer met eigen sanitair. Daarnaast zijn er meerdere gemeenschappelijke ruimtes: 2 TV-kamers, 1 living, 1 speelkamer voor de kinderen, 1 wasplaats, 1 strijkkamer, 4 douches en 2 keukens.

Welzijnsvereniging Sleutelzorg voorziet in drie maaltijden per dag voor de bewoners.

“Onze mensen hebben hard gewerkt om van De Pelikaan een aangename en veilige collectieve opvanglocatie te maken. En dat is hen goed gelukt. In De Pelikaan kunnen de bewoners straks ook bij elkaar terecht, een troost in deze barre tijden. Daarnaast ondersteunen we het samenleven met extra begeleiding.”, legt Patrick Vermeulen uit.”

Deze leden van het tijdelijk gemeentelijk team Oekraïne, Lindsey Van den Bossche en Lenny Backeljauw, bereiden zich voor op de opvang van Oekraïense vluchtelingen in De Pelikaan. Schepen van Sociale Zaken Patrick Vermeulen volgt het verloop mee op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *