Politie Kruibeke-Temse organiseert als eerste zone lokale recruteringscampagne

Kandidaten kunnen tijdens jobevent kennis maken met vernieuwde en verkorte selectieprocedure

TEMSE – Op 23 oktober organiseert de politiezone Kruibeke-Temse een jobevent. De zone is op zoek naar 16 extra inspecteurs. Die wil men vooral in eigen streek vinden. Door een nieuwe procedure, die verkort wordt tot 18 weken, krijgen de lokale politiezones meer inspraak in de selectie.

“Door het tekort aan inspecteurs kunnen we tijdens de weekends al enige tijd geen derde interventieploeg de baan op sturen”
Korpchef Wim Pieteraerens

Sinds kort werd de selectieprocedure voor politieinspecteurs grondig vernieuwd. Lokale politiezones en Federale diensten kunnen nu zelf actief kandidaten uit eigen streek (m/v/x) rekruteren.

Vereenvoudigde selectieprocedure

“Ons korps bestaat uit 120 medewerkers, en we hebben we 16 inspecteurs te kort”, stelt korpschef Wim Pieteraerens. “Door het tekort aan inspecteurs kunnen we tijdens de weekends al jaren geen derde interventieploeg de baan opsturen. Ook voor de organisatie van grote controleacties is er een grote impact. Het gaat zelfs zover dat we wijkagenten en medewerkers van het onthaal moeten inzetten. Onze grootste bekommernis vandaag is het gevuld krijgen van de combi’s. Aan extra toezicht of acties komen we amper nog toe.”

“We merken trouwens in alle politiezones dat men met een tekort aan inspecteurs kampt. Dit is te wijten aan een te stroef en zeg maar falend selectieproces van de Federale politie. Dit heeft men voor een stuk ingezien en daarom nu de selectieprocedure vereenvoudigd en verkort.”

(C) politie Kruibeke-Temse

Drie selectiemomenten

Volgens de korpschef heeft de zone Kruibeke-Temse geen nadeel tegenover grotere zones.

“Er is weinig uitstroom dus dat toont toch aan dat mensen hier tevreden zijn. Uiteraard vangen de verschillende korpsen elkaars vliegen wel een beetje af in de regio maar we zijn ervan overtuigd dat er voldoende interesse is voor een job bij de politie. Het grootste struikelblok was de lange wachttijd en dat is nu verholpen.”

“Tot vandaag was de looptijd van de procedure die men moest doorlopen ongeveer één jaar. Dan moest men al heel gemotiveerd zijn om effectief bij de politie aan de slag te gaan. In de verkorte procedure zijn er nu nog slechts drie selectiemomenten en is de totale duurtijd slecht 18 weken.”, klinkt het.

Deze procedure bestaat uit een cognitieve vaardigheidsproef, een persoonlijkheidsproef en een fysiek-medische geschiktheidsproef. Daarnaast vindt er ook een moraliteitsonderzoek plaats.

Modernste middelen

Via de jobwebsite van de politie, Jobpol.be, zullen lokale politiezones en federale diensten hun vacatures publiceren. De kandidaat meldt zich aan via Jobpol.be en dient eerst de zogenaamde ‘generieke selectieprocedure’ te doorlopen.

“In de vernieuwde selectie wordt een grote verantwoordelijkheid gegeven aan de korpschef van de zone”, stelt Pieteraerens. “Daardoor kunnen we zelf gaan adverteren, een soort marketingstrategie voeren die zeer lokaal gericht is.”

“Om potentiële kandidaten kennis te laten maken met de zone, organiseren we daarom op 23 oktober ons eerste jobevent. Tijdens dit event zal er toelichting gegeven worden bij de vernieuwde selectieprocedure en kan er daarvoor ter plaatse ingeschreven worden.”

“Daarnaast zullen er verschillende demo’s plaats vinden van geweldsbeheersing tot de lokale computer crime unit. Men zal ook kunnen kennis maken met de verschillende afdelingen binnen ons korps zoals interventie, wijkwerking, onthaal enzovoort. Men zal ook kunnen kennis maken met het materiaal waar we mee werken. Daar zijn we fier dat we in de modernste middelen investeren.”

Lokale verankering

“Tijdens het event is er ook tijd voor een speeddate met toekomstige collega’s. Daarbij gaan we de kandidaten ook trainen om te slagen in de cognitieve proeven. Vroeger organiseerde de Federale politie deze trainingsevents die we nu lokaal doen. Kortom, potentiële kandidaten kunnen op een interactieve manier kennis maken met het politiewerk.”

De reclamecampagne om op zoek te gaan naar extra manschappen is ook sterk lokaal gericht.

“Zowel via de media als het internet willen we zoveel mogelijk lokale mensen bereiken”, vertelt de korpschef. “Want de lokale verankering van de lokale politie is ontzettend belangrijk in onze werking.”

” We kunnen trouwens de potentiële kandidaten heel wat stimulansen aanbieden. Bijvoorbeeld de mogelijkheid tot fietsleasing is slechts één drijfveer en ook een stimulatie van het woon-werkverkeer. We zijn trouwens één van de eerste politiezones die dit aanbieden aan het personeel.”

Eens de kandidaat geslaagd is voor de selectieprocedure, komt hij/zij terecht in een algemene wervingsreserve en kan dan solliciteren bij een politiedienst naar keuze. Het laatste selectiegesprek, de selectiecommissie wordt afgeschaft.

“In de plaats hiervan zal er een sollicitatiegesprek doorgaan in de lokale politiezone of federale dienst naar keuze”, klinkt het. “Van zodra de kandidaat geselecteerd is, begint men aan zijn opleiding en houdt men contact met zijn zone. De zone staat in voor de organisatie van het werkplekleren en de probatiestage. Onmiddellijk na de basisopleiding wordt de kandidaat benoemd en start zijn carrière bij de politie.”

Inschrijven voor het jobevent kan via mail: pz.kruibeketemse.personeel@police.belgium.eu

vlnr.:Commissaris Katty De Bruyn, communicatieverantwoordelijke Ellen Waltens, politiesecretaris Veerle Van Raemdonck en korpschef Wim Pieteraerens lanceren een nieuwe campagne om de vele vacatures bij het korps in te vullen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *