Eerste schuilhuisje met ‘groen dak’ in het Waasland staat in Temse

TEMSE – Plantjes én zonnepanelen op het dak: de nieuwe bushokjes van Temse zijn de milieuvriendelijkste van het Waasland. Tegen eind dit jaar staan er een vijftiental in de gemeente.

“In totaal zijn de schuilhuisjes goed voor 75 vierkante meter aan groendak” schepen Lieve Truyman

Op een paar plekken in de gemeente, zoals de bushalte aan het kruispunt Kapelstraat-Hemelrijkstraat in Steendorp, staan de nieuwe schuilhuisjes al.

“Tegen eind dit jaar zijn het er een vijftiental. De hokjes hebben een groendak en dat is een primeur voor het Waasland, aldus schepen van Mobiliteit Lieve Truyman (N-VA). “In totaal zijn de schuilhuisjes goed voor 75 vierkante meter aan groendak. Da’s goed voor de biodiversiteit en houdt het regenwater langer vast. Zo leveren we een kleine bijdrage in de vergroening.”


Subsidie

Op het dak ligt ook een zonnepaneel, dat de ledverlichting in het schuilhuisje van energie voorziet. Dat is op zich minder nieuw: bushokjes met zonnepanelen zijn al op verschillende plekken te vinden.

“Temse betaalt 31.000 euro voor de vernieuwing van de schuilhuisjes, die verspreid over de deelgemeenten komen. “We zijn daarvoor een samenwerking aangegaan met De Lijn en kunnen rekenen ook op een Vlaams subsidie”, zegt de schepen.

De gemeente telt in totaal zo’n vijftig schuilhokjes.

“De huisjes van Clearchannel, met reclame erop, zijn al vernieuwd. De resterende vijftien huisjes die we nu aanpakken, zijn eigendom van de gemeente.”

Schepenen Lieve Truyman en Tineke Van Britsom aan het eerste schuilhuisje met groendak, in de Kapelstraat in Steendorp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *