Burgerbeweging Roomacker smeekt gemeente om een nieuw RUP

Bewoners Tielrode wil dat woongebied Roomacker een groene bestemming krijgt

TEMSE – Vrijdagmorgen 11 september organiseerde Burgerbeweging Roomacker uit Tielrode een protestactie op het Frans Boelplein aan AC De Zaat. Bevoegd schepen van Ruimtelijke Ordening Wim Van Rossen (Open VLD) kreeg ook een petitie met 1500 handtekeningen overhandigd van de actievoerders.

“We blijven voortdoen, de gemeente is nog niet van ons af”
Willy Van Vaerenbergh, woordvoerder Burgerbeweging

“Van in 2017 zijn wij met onze burgerbeweging al aan het protesteren tegen een nieuwe verkaveling die gepland staat op de Roomacker in Tielrode”, stelt woordvoerder Willy Van Vaerenbergh. “Wij vragen dat het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) voor het gebied gewijzigd wordt. Zodanig dat dit geen bouwgrond meer is maar dat het gebied een groene inkleuring krijgt. Maar het gemeentebestuur zegt dat men hieraan niks kan veranderen.”

Via diverse sociale media werd opgeroepen om aanwezig te zijn voor AC De Zaat, in witte kledij en met mondmasker, en volgens de geldende coronaregels. Tientallen, vooral Tielrodenaars, waren op de afspraak.

“Om onze eisen kracht bij te zetten komen we aan schepen Van Rossen ook 1500 handtekeningen overhandigen van evenveel bezorgde burgers”, klinkt het bij de woordvoerder. “Het is niet de eerste keer dat we dit doen.”

In 2017 heeft men al eens 400 handtekeningen verzameld.

Atomium

“Dit moesten we doen om te mogen spreken op de gemeenteraad”, aldus Van Vaerenbergh. “Wij waren toen trouwens de eerste burgerbeweging ooit die hun zeg mocht doen op de gemeenteraad. Nadien verzamelden we nog eens meer dan duizend handtekeningen in het bezwaarschrift voor de eerste verkavelingsaanvraag. Die aanvraag werd toen geweigerd door de gemeente op basis van technische redenen. En nu verwachten we binnenkort een nieuwe verkavelingsaanvraag van de ontwikkelaar. Daarom vragen we de gemeente dat ze pro-actief dat tegenhoudt in plaats van te wachten tot het te laat is en dat ze ons steunen. In plaats van te beweren dat men dit RUP niet kan veranderen.”

“Het is een uniek gebied van waar men de Durme in de Schelde ziet vloeien, waar men bij helder weer zelfs het atomium in Brussel kan waarnemen. De helling is één van de laatste plaatsen in de buurt waar het nog niet vol gebouwd is. We willen dat dit absoluut bewaard blijft. Dit mag niet verdwijnen.”

Geen bijkomende woonbehoefte

“We dringen er bij het bestuur, dat ze verkozen hebben, op aan dat er naar hen geluisterd wordt. De inwoners van Tielrode willen een omschakeling naar een gemengd open ruimtegebied waar natuur, duurzame landbouw en recreatie samengaan en een harmonieuze aansluiting vinden bij het uitgebreide Groenpoolplan dat in de steigers staat.”

Burgerbeweging Roomacker smeekt het bestuur om een nieuw Ruimtelijk Uitvoeringsplan voor het gebied op de Wase cuesta.

“Drie verkavelingen met in totaal 300 woningen bedreigen het succes van dat plan, terwijl zwart op wit is vastgelegd dat er geen bijkomende woonbehoefte is in dit buitengebied”, stellen de actievoerders.

“De dooddoener voor Tielrode is de overmatige inkleuring van woongebied in het RUP”, klinkt het. “Dat uitvoeringsplan is gestoeld op oudere plannen die tot stand gekomen zijn vanuit uitbreidingsdrang door allerlei belanghebbenden. Vriendjespolitiek en lobbywerk hebben daarbij hun rol gespeeld.”

Verzuchtingen

De burgerbeweging is niet van plan om de handdoek in de ring te gooien.

“We blijven in ieder geval doorgaan, want de bewoners blijven achter onze actie’s staan”, aldus de woordvoerder. “Op een werkdagmorgen zoals vandaag verzamelen we hier met tientallen bewoners om de actie kracht bij te zetten. We halen bijna 1500 handtekeningen op. Veel burgers vragen zich trouwens af: ‘Is dat nu nog allemaal niet in orde ?’ Daarom blijven we voortdoen, de gemeente is nog niet van ons af.”

“Wij als gemeente proberen de verzuchtingen van beide partijen te verzoenen, wat niet makkelijk is”, repliceerde schepen Wim Van Rossen. “Op dit moment is het zo dat de kandidaat-ontwikkelaar ook zijn plannen aan het onderzoeken en aan het bijstellen is.”

“Het oorspronkelijke plan voor de verkaveling is al van tafel. Zij zijn ook bezig met een studiebureau om trachten het plan van de Groenpool zoals we dit bij het bestuur hebben genoemd, om ook die plannen daar mee trachten te verzoenen. Aan dit project zit ook een zwaar economisch aspect wat het nog een stuk ingewikkelder maakt om tot een oplossing te komen.”

Meer foto’s, klik hier

De burgerbeweging overhandigde een bundel van 1500 handtekeningen aan schepen Wim Van Rossen

 

Tientallen bewoners waren op de afspraak voor de symbolische actie

Een gedachte over “Burgerbeweging Roomacker smeekt gemeente om een nieuw RUP”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *