Buren blussen brandende chalet met zwembadwater

TEMSE / TIELRODE – Zondag namiddag brandde een stacarvan op domein Waesmeer in Tielrode volledig uit. Een groep buren haalde een krachttoer uitgehaald om de brandende chalet te proberen blussen. Ze vormden een menselijke ketting van aan een zwembad tot aan de vuurhaard. “We blusten met emmers tot de komst van de brandweer”, klinkt het.

Een vakantiehuisje in de Cabinestraat in recreatiepark Waesmeer stond zondag kort na 17 uur in lichterlaaie. Het vuur vond een gretige prooi in de houten constructie van de stacaravan en de rubberbanden die op het dak lagen. De bewoonster, die op dat moment buiten voor haar huisje zat, werd niet gewond. Haar caravan werd wel volledig in de as gelegd.

En dat ondanks verwoede bluspogingen van haar buren, zo blijkt nu.

“Ik werd plots opgeschrikt door geklop op mijn voordeur”, doet Guy Thiry, de achterbuur van de getroffen woning in de Steenbakkersweg, het verhaal. “Het waren mijn buren die me kwamen waarschuwen dat het vakantiehuisje achter mijn afsluiting in lichterlaaie stond. Op dat moment gingen de vlammen al door het dak. We moesten snel reageren om er voor te zorgen dat niet nog meer huizen verwoest zouden worden door het vuur.”

De buurtbewoners verzamelden zich in de Steenbakkersweg aan de achterkant van de vuurhaard en bedachten snel een plan. (Bron: HN/Bert Foubert)

Vochtig houden

“Plots kwam iemand op het idee om een menselijke ketting te vormen van aan een vlakbij gelegen zwembadje tot aan het brandende huis. De eigenaar van het zwembad stemde meteen in en we begonnen emmers gevuld met water door te geven aan elkaar”, gaat Guy verder. “Op die manier konden we de omheining tussen mijn woning en die van het brandende huis heel de tijd vochtig houden. We gingen ook de vlammen zelf te lijf met het zwembadwater. Toen kort daarna de brandweer ter plaatse kwam nam die de bluswerkzaamheden over.”

Grotere schade

Mede dankzij het snelle ingrijpen van de buren kon grotere schade vermeden worden. “Maar ik besef dat wanneer de wind naar de andere kant had gewaaid, mijn woning sowieso verloren was geweest”, aldus Guy. “Een deel van de omheining en mijn gevel is nu door de hitte verschroeid, maar het kon veel erger geweest zijn.”

De bewoonster van het getroffen huis werd na de brand opgevangen bij familie in het Antwerpse. (Bron: HN/Bert Foubert)

Buurman Guy Thiry vormde samen met andere buren een menselijke ketting. (foto: (C) Bert Foubert)
Van de stacaravan schoot niks meer over (C) Bert Foubert)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *