Stripfigurenwijk is eerste woonwijk met BIN in Temse

Buurtinformatienetwerk via WhatsApp: “De politie krijgt er extra ogen en oren bij”

TEMSE – De Stripfigurenwijk is de eerste wijk in Temse waar een BIN, of buurtinformatienetwerk wordt uitgerold. Het BIN bestaat al een tijdje, maar nu kunnen buren nu en dan een oogje in het zeil houden en als ze verdachte zaken opmerken, de buren een sein geven via WhatsApp.

Buurtinformatienetwerken zijn in Vlaanderen niet meer weg te denken. Wie zich aansluit bij een BIN, krijgt per telefoon snel informatie wanneer er iets gebeurt in de wijk, bijvoorbeeld bij een inbraakpoging.

Temse kende tot voor kort maar één BIN, in industriezone TTS. Woongebieden hadden zich nog niet gebundeld in een netwerk. Tot vorig jaar. Toen werd een eerste BIN in een woongebied opgericht, meer bepaald in de Doornwijk, ook wel Stripfigurenwijk genoemd omdat de straatnamen naar strips verwijzen. Het BIN kwam er op vraag van de buurt zelf en heeft al 65 leden, op een totaal van zowat honderdtachtig huishoudens in de wijk.

Sociale cohesie

“Het is wel de bedoeling dat iedereen die iets verdachts opmerkt, eerst de politie belt”, zegt commissaris Katty De Bruyn. Daarna kan via het BIN de buurt op de hoogte gebracht worden. “De WhatsAppgroep mag niet misbruikt worden. Het is niet het plan dat men hier over koetjes en kalfjes praat.”

“Sinds augustus hebben we nog maar één keer de BIN WhatsApp gebruikt. Dat valt best nog wel mee”
In de wijk werden twee coördinatoren aangeduid die de groep beheren. Schepen Lieve Truyman (N-VA) ziet enkel voordelen bij een BIN. “De politie krijgt er extra ogen en oren bij. Het vergroot ook de sociale cohesie in de wijk.” Ondertussen heeft ook al een wijk in Elversele interesse getoond in het initiatief, dat samen met de politie en het bestuur werd opgezet.

Ontradend effect

Vroeger werden in een BIN berichten verstuurd per sms of via een spraakbericht op de telefoon. In dit BIN gebeurt dat per WhatsApp. “Het voordeel van WhatsApp is dat het gratis is”, zegt de schepen. “Bovendien is dit een wijk met veel jonge inwoners, dus ik denk dat de meesten wel een smartphone hebben.”

De aankondigingsborden van het netwerk, die aan alle toegangswegen van de wijk werden geplaatst, staan er nog maar pas, hoewel het BIN al in augustus vorig jaar van start is gegaan.

“Het grote voordeel is voor ons ook het ontradende effect”, klinkt het bij de twee buurtbewoners Gert Poppe en Gino Poeck. “Sinds augustus hebben we nog maar één keer de BIN WhatsApp gebruikt. Dat valt best nog wel mee.” (Bron: HN/GVA – Tom Nuytemans)

Katty De Bruyn
De gemeente heeft sinds kort aankondigingsborden geplaatst aan elke invalsweg van de wijk. vlnr: commissaris Katty De Bruyn, schepen Lieve Truyman (N-VA), buurtbewoners Gert Poppe en Gino Poeck (foto: Tom Nuytemans)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *