TESAMEN vraagt maatregelen om toename meergezinswoningen af te remmen

Elke week aanvraag voor appartementsgebouw
TEMSE – De gemeente Temse krijgt wekelijks een aanvraag om een appartementsgebouw op te trekken. Om die toename af te remmen, vraagt TESAMEN-raadslid Brigitte Caura maatregelen.

“We willen naar een wettelijk systeem gaan over wat kan en niet kan”
Wim Van Rossen, schepen van Ruimtelijke Ordening

Zowel in Temse als de verschillende deelgemeenten worden in sneltempo meergezinswoningen gebouwd. Dergelijke compacte woonvormen hebben niet enkel een invloed op het straatbeeld, maar ook op de mobiliteit.

Gemeenteraadslid Brigitte Caura (TESAMEN) dringt daarop aan op maatregelen om de toename in appartementsgebouwen af te remmen. “Ik pleit voor een woonvernieuwing met respect voor en behoud van het nog resterende dorpse karakter. Ook een rijwoning kan bijdragen tot de verdichting van de dorpskern. In Temse zijn voldoende rijwoningen die mits renovatie opnieuw aantrekkelijk gemaakt kunnen worden voor jonge gezinnen. Als we niet willen dat sommige centrumstraten van Temse tot een aaneenschakeling van appartementen verworden, zullen we spelregels moeten opmaken.”

Bouwwoede in toom houden

Volgens schepen van Ruimtelijke Planning en Omgevingsvergunningen Wim Van Rossen (Open VLD) wordt daarover nagedacht. “We zoeken naar middelen om de bouwwoede gestructureerd richting te geven. We krijgen niet enkel aanvragen voor projecten in de dorpscentra, maar ook voor grote percelen in het buitengebied. De woningmarkt voor villa’s op grote percelen is ingestort. De tijd van één gezin op 4.000 vierkante meter in een villa is voorbij. We krijgen dus niet enkel aanvragen van bouwpromotoren, maar evengoed van eigenaars die willen weten hoeveel woningen er op hun stuk grond zouden kunnen komen.”

Caura verwees in haar betoog naar de woningtypetoets die de gemeente Zele hanteert om te bepalen of er op een bepaalde locatie al dan niet meergezinswoningen gebouwd kunnen worden. “Die woningtypetoets heeft geen bindend effect”, merkt de schepen op. “Wij willen eerder naar een wettelijk systeem gaan over wat kan en niet kan. Dat zou het leven voor ons en de ambtenarij makkelijker maken.”

Ook voordelen

Schepen Van Rossen merkte wel op dat appartementen ook voordelen hebben.

“Ze zijn energiezuiniger. Maar we moeten inderdaad opletten dat pakweg de Schoolstraat geen straat wordt met langs weerszijden appartementsgebouwen van vijf meter hoog. Ik geloof dat we momenteel op een scharniermoment zitten. Daarom gaan we hulp vragen aan de Vlaamse bouwmeester met behulp van de bouwmeestersscan. Dat zal hopelijk voor richtlijnen zorgen. Die scan zal niet enkel aangeven waar geen appartementen mogen komen, maar evengoed plaatsen aanduiden waar het wel mogelijk is. We bekijken ook of we mensen die eigenaar zijn van een woning maar geen geld hebben om het te renoveren, kunnen helpen door middel van het Woningfonds.” (Bron: HN-GVA – Mattias Goossens)

Ook in Elversele worden volop appartementsgebouwen gebouwd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *