Geld voor Oegandees project van Marijke valt niet bij iedereen in goede aarde: “Waarom deze vereniging wel en andere niet?”

Bevoegde schepen wil volgend jaar transparanter systeem uitwerken

TEMSE – De gemeente Temse zal 3.500 euro geven aan de vzw van Marijke Roels uit Temse, die emmers met waterfilters wil kopen voor mensen in Oeganda. Oppositiepartijen vragen zich af waarom die vereniging wel en andere geen steun krijgen. Schepen Vermeulen belooft voor volgend jaar een transparanter systeem uit te werken.

Malaika4WC vzw, waarbij WC staat voor Women & Children (vrouwen en kinderen, nvdr), zet zich in voor kwetsbare vrouwen en kinderen in Kampala, Oeganda.

“Een van de projecten is in drinkbaar water voorzien voor zowat 2.000 mensen en zestien scholen”, zegt bezielster Marijke Roels uit Temse. Zij organiseert reeds enkele jaren snit- en naadworkshops in Kampala, waar ze kwetsbare vrouwen leert naaien, breien en haken. De vrouwen en meisjes die bij haar les volgden, noemen haar Malaika, wat uiteindelijk ook de naam van de vzw is geworden.

Marijke Roels organiseert al enkele jaren snit – en naadwerkshops in Kampala

“Het project omvat de aankoop van emmers met een filter die 99,9 procent van alle vervuiling en bacteriën filtert. Onderaan zit een kraantje zodat je zuiver water kunt drinken.

“De filters worden in Oeganda gemaakt en bestaan uit een kunststof emmer waarin een keramische pot zit die het water filtert”, klinkt het. “Wat dit project duurzaam maakt, is dat men enkel de eerste filter schenkt, en met de mensen een spaarplan opzet zodat ze elke 5 jaar zelf hun filter kunnen vervangen.”

“Op deze manier worden mensen op een duurzame manier verder geholpen in de strijd tegen armoede.Een goede en betaalbare oplossing.” De vzw zamelt daarvoor geld in door onder meer zelfgemaakte spullen te verkopen.”

Malaika4WC bestaat nog maar sinds 2020. “Enkele jaren geleden heb ik contact gelegd met burgemeester Luc De Ryck en schepen Patrick Vermeulen. Zij vertelden dat de gemeente nog geen duurzaam systeem heeft om steun te geven, maar ze zouden mij op de hoogte houden”, stelt Marijke.

Niet willekeurig

Het gemeentebestuur hield woord: schepen voor Sociale Zaken Vermeulen (Open VLD) vroeg aan de gemeenteraad van maandag 30 november 3.500 euro voor de aankoop van honderd emmers. Bij de oppositiepartijen Groen en Tesamen was er veel sympathie voor het project, maar niet voor de manier waarop de gemeente het geld geeft.

“Er is nu toevallig een vraag gekomen van Malaika, maar ik kan mij voorstellen dat er misschien nog tien andere verenigingen zijn met een noord-zuidwerking”, aldus Raf Cathoor (Groen). “Ik zou toch graag zien dat er in de toekomst niet willekeurig geld wordt gegeven maar dat het gemeentebestuur een oproep doet aan iedereen en de steun geeft via een verdeelsleutel of na een overlegvergadering.”

Vliegtuigkosten

“We gaan dat zeker overwegen”, aldus schepen Vermeulen. “Het is inderdaad geen slecht idee om bijvoorbeeld via het informatieblad andere verenigingen de kans te geven een toelage te vragen.” Hij verdedigt wel de vzw van Marijke Roels. “Dat is geen ondoorzichtige organisatie”, aldus de schepen. “Zij doet ook veel moeite om geld binnen te brengen en betaalt bijvoorbeeld zelfs de vliegtuigkosten van de vereniging.”

De gemeente heeft voor zulke projecten jaarlijks 5.000 euro veil. Naast het geld voor Malaika4WC gaat dus ook nog 1.500 euro naar Amnesty International, Fairtrade en de Wereldwinkel. Alle partijen stemden uiteindelijk voor de 3.500 euro voor de vzw van Marijke Roels, alleen de fractie Tesamen onthield zich en stelde voor om een reglement op te stellen en het geld te verdelen onder de drie andere goede doelen.

Bedrijven of particulieren die het project willen steunen kunnen kan voor meer info terecht op deze site: https://malaika4wc.be

Marijke (links) ging al enkele jaren geleden naar de gemeente met de vraag voor steun. Schepen Vermeulen (rechts) bracht in september nog een bezoekje aan haar standje op de Faire Markt van Temse.

Sint-actie van Temse Schenkt vzw nog succesvoller dan vorig jaar.

TEMSE – Net zoals vorig jaar zette de hulporganisatie Temse Schenkt een actie op om kansarme kinderen een Sintpakket met alleslei lekkers te schenken. Er konden een derde meer pakketjes uitgedeeld worden dan tijdens de eerste editie.

Het project ‘Temse Schenkt vzw’ heeft als doelstelling het gratis ondersteunen van medeburgers in groot-Temse die het moeilijk hebben, kansarm zijn of minder bedeeld. Maar ter gelegenheid van Pasen en Sinterklaas organiseert men ook acties om kansarme kinderen een cadeaupakket te geven.

“Mensen konden zo’n pakket, dat gevuld wordt met chocolade, mandarijntjes, koekjes en ander lekkers, bestellen en ofwel ter plaatse afhalen of aan huis laten brengen door onze Sint en de pieten”, stelt Juul De Cock van de vzw. “We deden tegelijk een oproep om ook een Sint-pakketje te schenken aan een kansarm kind. Daar staken we ook een cadeautje bij, afhankelijk van de leeftijd en het geslacht van het kind.”

Na inschrijving kon men een Sintpakket afhalen in het depot van de vereniging aan de Pastoor Boelstraat op de oude site van het ISA. Minderbedeelden die niet ter plaatse konden geraken kregen zaterdagnamiddag een pakket thuis bezorgd door de Sint en Zijn Pieten uiteraard met inachtneming van de huidige coronaregels.

De organisatie heeft 365 pakjes verzameld dankzij gulle giften en sponsoring. Een pak meer dan vorig jaar toen er 250 pakketjes de deur uitgingen.

Première film ‘Temse in WO II’ op 17 december in het gemeentehuis

TEMSE – Naar aanleiding van de 75ste verjaardag van het einde van WO II zijn in Temse diverse initiatieven genomen. Door het coronagebeuren krijgen zij pas dit jaar hun voltooiing.

Eén daarvan is de productie van de film ‘Temse in WO II’, een realisatie van het duo Rudy Bredael en Walter Dierick. Eerder al realiseerden zij de prent ‘Temse in WO I’. De film wordt in première vertoond op vrijdag 17 december in de feestzaal van het gemeentehuis.

In de inleiding schetst ‘Temse in WO II’ het voorspel van de oorlog. Het gebeuren in Temse wordt gereconstrueerd en geïllustreerd aan de hand van getuigenissen van 13 personen die het allemaal meemaakten. De oudste is Anna Vermeulen (°1915), de jongste François Van Royen (°1939).

De geïnterviewde getuigen zijn (in alfabetisch volgorde) Liliane Bressinck, Armand De Mayer, Lucienne Dierick, René Meersman, Walter Mys, Achiel Noens, Marcel Philippaert, Julienne Smet, Albert Van Overmeire, François Van Royen, Willy Van Wauwe, Robert Vergauwen en Anna Vermeulen.

Drie onderwerpen vervolledigen de film:

Hubert Hauman belicht zijn oom Philemon Hauman, Temses belangrijkste verzetsstrijder, die enkele dagen voor het eind van de oorlog in dramatische omstandigheden om het leven kwam.
Digna Coppieters brengt het verhaal van de Joodse kleermaker Binem, z’n zus en diens dochtertje. Enkel Binem overleefde de oorlog.
burgemeester Luc De Ryck weidt uit over de 2 Joodse meisjes, die onderdoken bij Marie Van Brussel (Cauwerburg), een levensgevaarlijke taak, die een happy end kende.

De toegang is gratis. Door de coronamaatregelen is het aantal aanwezigen beperkt tot 100. Inschrijven is verplicht, met vermelding van aantal aanwezigen bij Elke Koppen via museum@temse.be of tijdens kantooruren 03 710 12 52 De aanwezigheden worden chronologisch geregistreerd.

Een geldig Covid Safe Ticket is verplicht evenals een mondmasker. Aanpassingen zijn steeds mogelijk naargelang de evolutie van de pandemie.

Temse in WO II vrijdag 17 december om 19.30 uur in de feestzaal van het gemeentehuis.

Beleef korfbal vanuit sporthal Temsica bij je thuis

TEMSE – Door de huidige coronamaatregelen is het niet mogelijk om supporters te ontvangen in Sporthal Temsica. Daarom lanceert Korfbalclub Temse een livestream via YouTube om de thuiswedstrijd tegen Sikopi vanuit de woonkamer te volgen.

Het nieuwe zaalseizoen in het korfbal begon voor Temse, bijgenaamd The Purple Monkeys, in mineur. Door coronabesmettingen bij tegenstander Leuven werd de eerste thuiswedstrijd al onmiddellijk uitgesteld.

Volg de wedstrijd van de The Purple Monkeys zaterdag via livestream

“Een zaalwedstrijd in Sporthal Temsica geeft altijd meer sfeer dan buiten op het veld”, vertelt voorzitter Peter Borghgraef.
“Daarom was het ook bijzonder jammer dat deze niet kon doorgaan.”

De week nadien werd ook de wedstrijd op Minerva afgelast, dit keer wegens besmettingen en quarantaine bij enkele spelers van de club uit Temse.

Becommentarieerd

“Eindelijk konden we, na anderhalf jaar, weer een volle sporthal verwachten voor de topper tegen Sikopi totdat Covid er weer een stokje tussen stak. Gelukkig gaan enkele van onze vrijwilligers een livestream opzetten. Zo kunnen onze supporters en sympathisanten de wedstrijd van thuis volgen “, klinkt het bij de voorzitter.

De wedstrijd tegen de ploeg van Linkeroever zal becommentarieerd worden door twee geëngageerde clubvrijwilligers Hans Verbeke en Mathieu De Baer.

“Dit weekend wordt een eerste test. Later kunnen we bekijken wat we nog kunnen verbeteren en wat we anders kunnen doen om de sfeer nog meer in de huiskamers van onze leden te krijgen.”, sluit Peter af.

De derby der Linkerscheldeoever is zaterdag live te volgen op het YouTube-kanaal van KC Temse vanaf 20u30.

Politiezone krijgt sinds 2019 al een miljoen meer middelen

TEMSE/KRUIBEKE – De dotatie die Temse in 2022 aan de politiezone moet betalen, bedraagt bijna 4 miljoen euro. De loonkosten wegen fel door.

3.954.770 euro. Dat is het exacte bedrag van de politiedotatie die de gemeenteraad van Temse maandag heeft goedgekeurd. Een fors bedrag, vindt Annemie Muyshondt van Vlaams Belang. “Als we vergelijken met 2019 zitten we al aan een miljoen meer”, zegt ze. In 2019 bedroeg de dotatie 2,9 miljoen euro.

Volgens burgemeester Luc De Ryck (CD&V) wegen de loonkosten het meeste door. “De begroting is goed voor 10 miljoen euro, daarvan gaat 8,4 miljoen naar de loonkosten. Die nemen toe en dat is grotendeels verklaarbaar door de indexaanpassing. Ook de werkingskosten zijn voor een stukje omhooggetrokken.” Verder zijn er ook investeringen in ICT en in de politiegebouwen. De in aanbouw zijnde nieuwbouw in Temse wordt wel grotendeels door de gemeente zelf betaalt.

Vacatures

Raf Cathoor (Groen) vroeg zich af of de loonkosten nog zullen stijgen, aangezien de politie openstaande vacatures heeft. “Die bedragen worden nu al gereserveerd omdat wij hopen dat wij die ontbrekende mensen zullen vinden”, aldus de burgemeester.

De politieraad beslist op 15 december over de begroting. Het kleinere Kruibeke, de andere gemeente in de politiezone, betaalt ruim 1,9 miljoen euro.
Bron: HN/Tom Nuytemans)

Onder meer door investeringen in de politiegebouwen (op de foto dat van Temse) is de dotatie gestegen. — (©Google Maps)

Verwijderde bomen in Meulenbroek worden opnieuw geplant

TEMSE Op de sociale media postte iemand een bericht dat 90 procent van de bomen van het geboortebos, in het Meulenbroek vlakbij het Scheldepark, door de gemeentelijke Groendienst verwijderd zouden zijn. Schepen van Groen Hugo Maes (CD&V) is verbolgen hierover.

“Waar is het respect, 90 procent van de bomen van het geboortebos zijn verwijderd”, postte iemand op een Facebookpagina.

“Het is jammer dat mensen direct iets op Facebook zetten en dit de wereld insturen als waarheid zonder dat ze informatie hebben ingewonnen bij de juiste diensten of personen”, oppert Hugo Maes.

“Er zijn inderdaad enkele bomen verwijderd omdat ze kapot zijn, deze worden deze winter vervangen”, stelt de Groenschepen. “Het is zeker geen 90 procent, het gaat over maximaal tien bomen. Het geeft misschien de indruk dat er veel bomen weg zijn, omdat de voorbereidingen voor de boomplantactie die afgelopen jaar geannuleerd werd door corona, reeds gebeurd waren, daarom staan er inderdaad veel paaltjes zonder boom in het Meulenbroek.”

Het geboortebos in het Meulenbroek
!foto (C) Groen)

Peter Van Damme Belgisch kampioen Mahjong 2021

TEMSE/SINT-NIKLAAS – Zaterdag 27 november vond in Sint-Niklaas het Belgisch kampioenschap Mahjong plaats. Dit is een klassiek Chinees strategiespel dat zelfs het meest gespeelde gezelschapsspel ter wereld is. Temsenaar Peter Van Damme kon de titel binnenrijven.

Het was even spannend, maar met CST en mondmaskers kon er op zaterdag 27 november, twee jaar na het laatste live gespeelde tornooi, gestreden worden voor de Belgische titel Mahjong MCR.

Na twee ronden stond de top drie al bovenaan. Peter Van Damme haalde het uiteindelijk met het maximum van de punten, Marieke Verheyden en Tine Weckhuyzen vervolledigden het podium. Peter neemt daarmee de Belgische titel over van zijn mama Irma Michiels die in 2019 het Belgisch Kampioenschap won, Peter werd toen tweede.

Kleine 3 Draken

Begin jaren 2000 ontstond de eerste Mahjong club in Mechelen. Twee broers, Peter en Michel uit Temse, namen in 2009 de fakkel over van de Mechelaars en starten de club ‘Kleine 3 Draken’. De club startte in Temse met een eerste internationaal MCR-toernooi en is nog steeds springlevend. De Kleine 3 Draken spelen elke maandagavond en het jaarlijkse 2-daagse toernooi vindt gewoonlijk plaats in maart in Elversele (Temse).

De meeste mensen denken bij Mahjong meteen aan het populaire computerspel waarbij binnen een bepaalde tijd 2 dezelfde stenen moeten worden weggeklikt. Echter, het originele Mahjongspel is een klassiek Chinees strategiespel waarbij inzicht, tactiek en een portie geluk de handen in elkaar slaan. Het is zelfs een van de meest gespeelde gezelschapsspellen ter wereld.

Wil jij ook Mahjong (leren) spelen? Dat kan tijdens een van de clubavonden bij Mahjongvereniging Kleine 3 Draken in Temse of bij enkele andere clubs in Vlaanderen.

Meer info https://kleine3draken.be/ en https://www.mahjongbelgium.be/clubs/

Peter Van Damme is Belgisch kampioen Mahjong 2021

Volgend jaar fietszones en Markt volledig éénrichting voor autobestuurders

TEMSE – Het gemeentebestuur heeft plannen om op het volledige wegentraject rond de Markt éénrichtingsverkeer in te voeren. Tegelijkertijd zou men in de buurt ook een aantal fietsstraten willen realiseren.

Tijdens de gemeentelijke Commissie Ruimte werd door Mobiliteitsambtenaar Tonny Schelfhout uit de doeken gedaan wat de plannen zijn voor het verkeer op de Markt en omliggende straten.

Vanaf begin volgend jaar, waarschijnlijk vanaf maart, zouden de Markt, Wilfordkaai, Nijsstraat, Pr. Poppestraat, Veerstraat, Conciensestraat en Kasteelstraat omgevormd worden tot een fietszone. In al die straten krijgen fietsers voorrang en mogen ze door het autoverkeer niet ingehaald worden.

Bijna overal zullen fietsers ook in tegenovergestelde richting mogen rijden, uiteraard op het rijvak dat voor hen voorzien is. Weliswaar met enkele uitzonderingen.

Rijweg te smal

“Enkel op de Markt, langs de zijde van het gemeentehuis, tussen de Kasteelstraat en de verbinding met de Wilfordkaai, zullen fietsers niet meer tegen de richting van het verkeer in mogen rijden.

“Dit omdat dat de rijweg daar te smal is om een fiets comfortabel en vooral veilig naar beneden te laten rijden”, klinkt het.

Dit zal ook gelden voor de Veerstraat en de Priester Poppestraat. Momenteel is de circulatie in die straten ook al zo dat het voor fietsers daar verboden is om in de tegenovergestelde richting van het autoverkeer te rijden.

“Dit omdat die straten gewoonweg te smal zijn.”

Eénrichtingsverkeer Markt – kant Dijkstraat –

De Akkerstraat, Scheldestraat en Philemon Haumanstraat zullen wellicht geen deel uitmaken van de fietszone.

“De reden waarom die straten niet opgenomen zijn in het plan als fietsstraat is omdat het schepencollege beslist heeft dat die straten op termijn omgevormd worden als ‘Woonerf'”, stelt Schelfhout. “Dat is een betere regeling voor die straten omdat er geen voetpaden zijn en ze al volledig zijn ingericht als Woonerf. Omdat er ook al P-tegeltjes aangebracht zijn in de parkeerplaatsen. En de snelheid wordt daar, zoals de regels zijn in een Woonerf, dan ook naar 20 km. per uur gebracht. Hiervoor zal wel gewacht worden tot de herinrichting van de Kouterstraat gerealiseerd is.”

Naast het creëeren van een fietszone in de genoemde straten zijn er ook plannen om op de Markt tussen de Oeverstraat en de aansluiting met de Wilfordkaai éénrichtingsverkeer uit te rollen, in de richting van de Wilfordkaai.

Dit wil zeggen dat autobestuurders die uit de Dijkstraat (site De Zaat) komen en richting Oeverstraat willen rond moeten rijden langs de andere kant van de Markt. Ook bestuurders die van de Wilfordkaai komen zullen enkel nog rechtsaf mogen rijden en rond moeten rijden langs de Kamiel Wauterstraat, om richting Oeverstraat of Dijkstraat te rijden.

Tijdens de gemeentelijke Commissie Ruimte konden de gemeenteraadsleden hun mening geven over de plannen. Die opmerkingen worden verder bekeken door de Mobiliteitsdienst en zo kunnen de plannen eventueel aangepast worden.

De gemeente heeft plannen om op de Markt langs de kant van de Dijkstraat éénrichtingsverkeer richting Wilfordkaai uit te rollen
Vanaf volgend jaar zullen tussen de Markt en de Consciensestraat en de Kasteelstraat en de Wilfordkaai fietszones gerealiseerd worden

U17 VK Tielrode herfstkampioen na ruime zege

TIELRODE – Na een een bewogen jaar vol coronamaatregelen en een voetbalstop werden de U17 van VK Tielrode zaterdagvoormiddag voor eigen thuispubliek herfstkampioen na een mooie 4-0 zege tegen Avanti Stekene.

De Tielroodse jeugdploeg wonnen maar liefst 11 wedstrijden en speelde twee keer gelijk. De spitsen stonden regelmatig aan het kanon met ruime winst tegen ondermeer Vos Reinaert (0-6 en 8-1) en op 20 november nog 1-7 winst op het veld van WS Sombeke.

Vandaag was het de beslissende wedstrijd, een thuismatch met een winst van 4-0 tegen Avanti Stekene. Doelpunten werden gescoord door Rooms Z. (2) Werkers S. (1) en Usul M. (1).

Op foto : Cédric, Hendrik, Kenji,Finn, Zio, Victor, Simon, Thibo, Dries, Emiel, Lex, Mustafa, Ismaël, Sammuël, Laurens en Montacer. (Afwezig Rayn) Trainers: Diego Van Breuseghem en Steven Sertijn en afgevaardigde Rudy Catthoor.
(foto: VK Tielrode)

Café meteen gesloten tijdens politieactie

TEMSE/KRUIBEKE – Vrijdagavond 26 november hield de politiezone Kruibeke Temse een gecoördineerde actie met verschillende controlediensten, ondermeer douane, sociale inspectie en de Federale politie. Dit in cafés in Temse en Kruibeke. In de August Wautersstraat in Temse werd een café onmiddellijk gesloten.

De controles werden gehouden in zes herbergen in Temse en Kruibeke. In alle herbergen werden er controles gehouden op drugs, Covid regels en sociale regels inzake arbeid.

In alle herbergen werden er verschillende inbreuken vastgesteld. Eén herberg in de August Wauterstraat diende onmiddellijk te worden gesloten.

De volgende overtredingen werden vastgesteld :

5 overtredingen inzake geen CO2 meter

5 inzake ventilatie

In 1 herberg zaten personen binnen zonder Covid-attest

Deeltijdse contracten niet in orde

In 5 herbergen werden er drugs aangetroffen, (cocaïne, cannabis en hasj)

1 persoon werd gerechtelijk gearresteerd met een hoeveelheid cocaïne en geld op zak

1 uitbater werd aangehouden omdat deze niet meewerkte en agressief gedrag vertoonde

1 overtreding inzake rookverbod

Commissaris Katty De Bruyn benadrukt dat er geen cafés geviseerd werden bij deze controle.

“Het was een gecoördineerde actie die al een hele tijd op voorhand was voorbereid”, legt ze uit in Het Laatste Nieuws. “We hebben geen eigen drugshonden dus dat moet allemaal gepland worden. Het is dus puur toeval dat deze controle plaatsvond op de laatste dag voor het vervroegde sluitingsuur.”

“De actie was bovendien niet louter gericht op drugs maar ook op zwartwerk en andere zaken. In Temse zijn er ook verschillende zaken gecontroleerd en is er trouwens ook één café onmiddellijk gesloten omwille van een reeks overtredingen.”

Ook in de August Wautersstraat Temse werden enkel cafés gecontroleerd en één café meteen gesloten
(foto: Facebook)

Domino’s Pizza lonkt naar Temse

TEMSE – Domino’s Pizza, wereld’s grootste pizza bezorg- en afhaalbedrijf heeft plannen om een filiaal te openen in Temse. Dit zou evenwel pas gebeuren in 2023.

Domino’s Pizza heeft 17.000 vestigingen over de hele wereld.

“We openden de eerste vestiging in 1991. Nu zijn we marktleider in België met ruim 108 vestigingen in ons land”, klinkt het.

Het filiaal in Temse komt in de Kouterstraat, waar tot enige tijd geleden Pitza Service gevestigd was.

Het nieuwe filiaal zou maar pas in 2023 de deuren openen.

“Dit komt omdat de pandeigenaar nog grote werken gaat uitvoeren in het gebouw”, stelt Marc Peeraer van Domino’s. “Vanaf dat deze klaar zijn, kunnen wij pas onze winkel erin gaan bouwen. Dit alles samen zal vermoedelijk één jaar duren.”

wellicht in 2023 opent hier een filiaal van Domino’s Pizza

Aantal positieve coronatesten in Temse de voorbije twee weken meer dan verdubbeld

Huisarts Brigitte Caura vraagt enige realiteitszin van de inwoners

TEMSE – Het aantal nieuwe coronabesmettingen in het Waasland swingt de pan uit. In een aantal Wase gemeenten wordt de gemiddelde incidentiegraad (aantal nieuwe besmettingen in twee weken per 100.000 inwoners) in Vlaanderen fors overschreden. Ook in Temse is het aantal positieve coronatesten meer dan verdubbeld. Huisarts Brigitte Caura trekt opnieuw aan de alarmbel.

Verzevenvoudigd

In de voorbije twee weken hebben meer dan 6.300 inwoners in de twaalf Wase gemeenten een positieve coronatest afgelegd. Dat is zeven keer zoveel dan precies een maand geleden. In Temse ging jet aanta positieve testen van 650 naar 1.552, en is de besmettingsgraad in negen dagen tijd meer dan verdubbeld.

De incidentiegraad (het aantal besmette inwoners per 100 000 bedroezg de voorbije twee weken in Temse 1.552, er werden 470 effectief positieve covidtesten geregistreerd.

Huisarts/gemeenteraadslid Brigitte Caura trekt hiermee opnieuw aan de alarmbel.

Arrogante houding

“Bewust heb ik zeer lang weinig of niets gepost over corona, want ja, iedereen is corona beu. Wie de voorbije maanden nog aanmaande tot voorzichtigheid werd weggezet als een oude zeur, pretbederver en zelfs als een nazi die het waagde de vrijheden van de burgers te beperken”n schrijft ze op haar Facebookpagina.

Realiteitszin

“Wie betoogt dat het de schuld is van de politici omdat deze maar voor meer bedden en personeel moet zorgen snapt er helemaal niets van”, oppertt Caura. “Zelfs met een onbeperkt aantal bedden kan men maar weinig meer mensen redden dan nu en het personeel om deze bedden te verzorgen is er gewoon niet en dat zal er niet op verbeteren nu men hen massaal in de steek laat door de arrogante houding van: laat ons gewoon feesten en jullie zullen het voor ons wel oplossen.

“Met 327 vastgestelde besmettingen, waaronder vijf huisartsen, hebben we vorige week in Temse een triest record gevestigd en ik stel voor dat we allen eens diep in eigen hart kijken en deemoedig toegeven dat de natuur ons soms gewoon de baas is en dat dit negeren doet denken aan het orkest op de Titanic.
Dus in plaats van de maatregelen ter beperking van de verspreiding van COVID af te doen als nazipraktijken toon eens een beetje realiteitszin en lever een eigen bijdrage.”

Ook de Kersthappening wordt geschrapt

TEMSE – Ook de Kersthappening van dit jaar, tijdens het weekend van 18/19 december kan niet doorgaan, dat meld de organisatie via haar sociale media. Het lokaal bestuur trekt de vergunning voor het event in.

“Waar we voor gevreesd hadden is waarheid geworden. Ook de Kersthappening van dit jaar kan niet doorgaan”, klinkt het

“Aangezien de huidige maatregelen onmogelijk gehandhaafd kunnen worden besliste het lokaal bestuur om de organisatie van ons event te weigeren”, stelt organisator Tommy Van San. “Hierbij willen we alle sponsors, verenigingen en clubs danken die zich engageerden om tijdens het weekend van 18/19 december samen een leuk event te organiseren.

“We begrijpen de beslissing van het gemeentebestuur maar vinden het toch spijtig. We gaan bekijken of we eventueel in de lente van volgend jaar iets op poten kunnen zetten.” De Kersthappening omvatte een DJ-avond op zaterdag en optreden van artiesten op zondag.

De Sneeuwgors organiseerde provinciaal kampioenschap

TEMSE – Vogelvereniging De Sneeuwgors kon afgelopen weekend weer een vogeltentoonstelling organiseren in parochiezaal de Leeuwerck. Meteen was er ook het provinciaal kampioenschap van de Koninklijke Belgische Ornithologische Federatie (KBOF).

Vogelvereniging De Sneeuwgors richtte voor het eerst een tentoonstelling in, in 1958 en heeft anno 2021 een kleine 100 leden. Voorzitter is Walter Pauwels.

“Met inachtneming van de geldende regels, scannen van het CST en mondmasker verplicht, mochten we van het lokaal bestuur onze vogelexpo laten doorgaan”, vertelt Frank Heirbaut van de Sneeuwgors én verantwoordelijke van de tentoonstelling. “Net zoals 4 jaar geleden mochten we het provinciaal kampioenschap organiseren. We hadden ons kandidaat gesteld en werden uitverkoren. De deelnemende vogels worden gekeurd door erkende keurmeesters van de Federatie en die kiezen goud, zilver en brons in elke reeks. Er zijn meer dan 600 verschillende reeksen met diverse soorten vogels, praktisch elke soort vogel heeft een eigen reeks.”

Op de tentoonstelling waren 1060 vogels te zien van 52 deelnemers die meededen met het kampioenschap.

“De deelnemers doen echt mee voor het plezier, er zijn geen grote prijzen te winnen, alhoewel wij als inrichtende club wel voor extra prijzen zorgen”, stelt Heirbaut. “Daarnaast worden er door de privinciale federatie wel sectiekampioenen verkozen, die krijgen een beker en een waardebon.”

Enkele leden van de Sneeuwgors behaalden mooie uitslagen tijdens het provinciaal kampioenschap. Yarne Noens werd gekroond tot clubkampioen 2021.

Meer foto’s, binnenkort

Frank Heirbaut en voorzitter Walter Pauwels van de Sneeuwgors
Op de expo kon men 1060 vogels bekijken die deelnamen aan het kampioenschap

Afgelopen weekend bijna honderd bestuurders op de bon geslingerd tijdens verkeers – en overlastcontroles

TEMSE – Afgelopen zaterdagnacht werden extra verkeers- en overlast controles gehouden in de politiezone.

Er werden vier bestuurders betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. Twee hiervan dienden 3 uren hun rijbewijs af te geven. De andere twee 6 uren.

Eén overtreder uit het buitenland diende onmiddellijk 1260 euro te betalen.

Op het Heilig hartplein in Temse werden twee personen betrapt met flessen lachgas in hun auto. Zij kregen een boete en de flessen werden in beslaggenomen.

Er werden drie Pv’s opgesteld inzake rondrijden met een niet gekeurd voertuig. Eén Pv wegens het rijden met een voorlopig rijbewijs na 22 uur. Twee bestuurders kregen een onmiddellijke inning voor het rijden zonder veiligheidsgordel. In het centrum werden 15 overtredingen vastgesteld voor het roekeloos parkeren.

Tijdens controles op de overlastplaatsen werden twee personen betrapt in het bezit van een kleine hoeveelheid drugs. Beiden kregen een OMS en de drugs werden in beslaggenomen.

Er werden ook snelheidscontroles gehouden in het centrum van Temse, dit tussen 23.00 uur en 2 uur. In de Kasteelstraat, Gasthuisstraat en Pastoor Boelstraat.

Er werden 162 voertuigen gecontroleerd, hiervan werden er 66 geflitst.