Alweer serieus feestweekend voor Temse carnaval

TEMSE – Dit weekend is het weer Temse carnaval. De strijd om de primus in de carnavalsstoet zou dit jaar wel eens bijzonder spannend kunnen verlopen. Er zijn heel wat gegadigden voor de top drie. Dit jaar zijn er trouwens weer een aantal groepen die kozen voor een lokaal Temses thema waarbij de spot niet ontbreekt. En dan nog deze tip: Komende zondag goed luisteren naar de themaliedjes, u zou bij een aantal groepen wel eens dezelfde stem kunnen horen…

Het volledige programma bekijkt men op de site van het carnavalscomité

Postbode is dé stem van Temse carnaval !!!

Een vaste waarde de voorbije jaren tijdens de carnavalstoet zijn de themaliedjes van de diverse groepen. Een bekende melodie ingezongen met een eigen carnavaleske tekst. Dit jaar zijn vele van die themanummers ingezongen door één en dezelfde zanger.

Tis weer carnaval !!

Gunther Heirweg (47) is postbode bij De Post, zanger van de plaatselijke coverband Onderkover en lid van carnavalsvereniging Nabukodonosor.
Maar hij is ook de zanger van de themaliedjes van maar liefst acht carnavalsverenigingen en prinselijke delegaties in het Waasland.

“Ik doe dit nu toch al zowat 15 jaar”, vertelt Gunther. “Het is ooit begonnen met een vraag van mijn eigen groep, Nabukodonosor, omdat ik zanger ben bij Onderkover. Daardoor kwamen ze op het idee om mij het themalied van de groep te laten inzingen. En zo is de bal aan het rollen gegaan. Doordat we met onze wagen in dezelfde hangaar stonden samen met enkele andere groepen kreeg ik ook van hen de vraag om hun lied in te zingen. En zo ben ik dit jaar te horen in de themanummers van vijf groepen en twee prinsen in het Waasland.”

Zo zal men Gunther tijdens de stoet in Temse horen weerklinken bij vier groepen; KV Bepikt en Bestolen, KV De Sharky’s, Nabukodonosor, de Oeteldonkers en tijdens het themalied van de Temsese prins carnaval Polle I.

“Eigenlijk ben ik zo toch wel de ‘carnavalszanger’ van het Waasland’ en dé stem van Temse carnaval.”, lacht hij.

De voorbereidingen voor de opnamen beginnen trouwens al enkele maanden vooraf.

“Meestal in augustus beginnen we muziek uit te zoeken in samenspraak met de groepen”, stelt Heirwegh. “Zij stellen een nummer voor waarvan ik dan uitzoek of dat in de instrumentale versie te krijgen is. Meestal leveren de groepen zelf een deel tekst aan of geeft men mijn info zodat ikzelf de tekst schrijf. Maar prins Polle van Temse bijvoorbeeld heeft de ganse tekst zelf geschreven. Daarna is het aan mij om de tekst in de melodie in te passen. Daarna wordt het nummer ingeblikt en kunnen de groepen indien ze dat wensen het refrein zelf inzingen.”

Bij zijn eigen carnavalsgroep Nabukodonosor heeft men er geen probleem mee dat hij ook voor de concurrentie nummers inzingt.
“Ik vind het positief dat hij dit kan doen”, klinkt het bij Kurt Smet. “Hij heeft een goeie stem en dat zogenaamde concurrentiegevoel is erg aan t afzwakken. Dit jaar is het een propere strijd en zijn er trouwens heel veel goede groepen.”

Gunther Heirweg (r) is dit jaar dé stem van Temse carnaval. En Kurt Smet (l) voorzitter van zijn eigen groep Nabukodonosor heeft daar geen problemen mee

Zeer spannende strijd voor de eerste plaats

De strijd voor de eerste plaats van de carnavalsstoet lijkt dit jaar bijzonder spannend te worden. Dit jaar zijn er een aantal kanshebbers voor de top drie.

“Net zoals de voorbije jaren zijn er 12 juryleden die punten geven op de wagen en de kledij”, zegt Dirk Mettepenningen, voorzitter van het carnavalscomité. “Er zijn 14 groepen mét wagen en 3 groepen zonder wagen die meedoen voor de traditionele jury. De anderen kozen voor een startvergoeding. De week na het carnavalsweekend kunnen de groepen hun punten gaan inkijken. Omdat de jury anoniem punten geeft weet men niet wie hoeveel punten gegeven heeft.”

Nu KV De Sharky’s opnieuw van de partij is, nadat ze vorig jaar forfait moesten geven door interne problemen binnen de groep, zijn ze een geduchte tegenstander voor de andere topgroepen met hun thema “Spiegeld ulder ies oan ons”.

Nabukodonosor uit Bazel ging vorig jaar nog met alle prijzen lopen.
Zij wonnen toen de eerste prijs van de jury, waren ook de primus voor de zelfjury en sleepten ook ‘De Jodeljongen’ in de wacht, een prijs voor een lokaal actueel thema.

Zij brengen in Temse een eerbetoon aan het carnavalscomité, die vorig jaar uitpakten met reus Gerard Den Belleman, met ‘Comité Temst zet de kroon opt werk van Gerard Den Belleman… dat doet een belleken rinkelen, awa.’

Gaat ‘KV Bepikt en Bestolen’ voor een verrassing zorgen ?

KV Bepikt en Bestolen uit Steendorp, vorig jaar afgescheurd van de Sharky’s, zouden wel eens voor de verrassing kunnen zorgen met hun aangepaste thema ‘De rijdende bibliotheek van Temst’.

Ook De Oeteldonkers, die de voorbije verkiezingssoap in de kijker plaatsen met:’Vlotjes naar den 1ste ondanks de woelige verkiezingszee’, zouden wel eens heel hoog kunnen eindigen.

Daarnaast zijn er nog de jaarlijkse vaste waarden: Zo ondermeer De Greffels uit Elversele

 

 

 

Steeds meer spot tijdens Temsese carnavalstoet

Net zoals tijdens de carnaval in Aalst kiezen de groepen in Temse steeds meer een thema waarmee men de spot drijft met bekende Temsenaars, vooral politici.

Zaterdagnamiddag: Kindercarnaval !!

De Oeteldonkers uit Steendorp spotten dit jaar voor het eerst met de gemeentepolitiek.
“Ons thema voor dit jaar “Vlotjes naar den 1ste ondanks de woelige verkiezingszee”, geeft een ludieke kijk op de hele verkiezingssoap van afgelopen verkiezingen’, stelt Edwin De Saegher. “Onze themalied bestaat zelfs uit twee versies, eentje voor Temse en een tweede met betrekking op Kruibeke (Rupelmonde).”

Met ‘Spiegelt ulder ies oan ons’ zullen De Sharky’s uit Tielrode voor het eerst de spot drijven met politiek Temse.

“Ook tijdens de carnavalsstoet van Aalst worden elk jaar politieke zwaargewichten door het slijk gehaald”, aldus Eddy Vermeulen. “Denk maar aan de Aalsterse torenpoeper van enkele jaren geleden. Daarom gaan we dit jaar ook in Temse ‘een tikkeltje verder’ en is burgemeester Luc De Ryck kop van jut.”

Bij de groepen zonder wagen koos, net zoals de voorbije jaren, Orde van de Baksteen uit Steendorp voor een lokaal thema: “Van au ieèn a tieè a drei. Ammei de koereurs die zèèn blij. Mè auwen otto zèède te loat. Want wij openen d’ieèste vielostroat !!!” Uiteraard in verband met de eerste fietsstraat die binnenkort in Temse geopend wordt.

“Ieder jaar proberen we een actueel thema aan te kaarten”, stelt Marc Ost van de Orde. “De voorbije jaren focuste we ons zelfs op een actueel thema uit Temse. “Het themalied dit jaar is “La Complainte De L’heure De Pointe” van Joe Dassin, beter bekend als “A Vélo Dans Paris”. We hebben met de Orde van de Baksteen een aangepaste Temsese versie gemaakt. Die versie werd door gemaakt door Matthias Baeyens van Looz It Events.”

Ook dit jaar weer mooie prijzen met de Verkiezing van de Leukste Carnavalsselfie

Voor de vijfde keer organiseert de webkrant Editietemse.be de Verkiezing van de Leukste Carnavalselfie van groot-Temse.

Een jury, met ondermeer de voorzitters van de carnavalcomités uit groot-Temse, onder leiding van kunstenaar/tekenaar Amin Rahouti, in Temse wereldberoemd door het stripfiguurtje de Mekker, kiest de tofste, leukste en grappigste carnavalsselfie. De winnaar krijgt zijn of haar foto op canvas en enkele prijzen van lokale handelaars.

Moskeeverenigingen in overleg met burgemeester De Ryck in Temse

TEMSE – De terreuraanslag in Nieuw-Zeeland, gericht op 2 moskeeën tijdens het vrijdagsgebed, waarbij 50 doden vielen, heeft wereldwijd een shock veroorzaakt, in het bijzonder in de moslimgemeenschappen.

Ook in Temse is er afschuw. Verontrust door dit gebeuren, contacteerden Ismail Aydinli en Hans Cools burgemeester Luc De Ryck met het verzoek tot spoedoverleg met vertegenwoordigers van de drie moskeeverenigingen.

Op zaterdagochtend 16 maart werden de delegaties door de burgemeester ontvangen. Tijdens de vergadering werd het thema van het veiligheidsgevoel besproken en werd nader ingegaan op de integratie-uitdagingen in het algemeen, met het oog op verbinding en harmonieuze samenwerking.

POLITIE. aanrijding tussen fietsers, woninginbraak

Aanrijding tussen fietsers

In de Lepelstraat in Temse gebeurde zondagnamiddag 17 maart een botsing tussen twee fietsers. Na een scherpe bocht kwam een fietser in aanrijding met een kind uit een groep fietsers. Een 46-jarige man uit Zwijndrecht raakte lichtgewond. Het kind had geen verwondingen.

Woninginbraak

In de Kapelstraat in Temse werd maandagmiddag 18 maart ingebroken. Terwijl de bewoner even naar de winkel was, forceerde men de achterdeur om binnen te geraken. De woning werd volledig doorzocht.

Groen licht voor Waesmeer: Minister keurt omgevingsvergunning goed

Ons Streven wil beslissing van minister aanvechten
TEMSE/TIELRODE – Vlaams minister van Omgeving Koen Van Den Heuvel (CD&V) heeft de omgevingsvergunningsaanvraag voor de gedeeltelijke opvulling en reliëfwijziging van het Waesmeer in Tielrode  goedgekeurd.

De vergunningsaanvraag kwam bij de minister terecht nadat zowel de Verenigde Eigenaars Waesmeer, het schepencollege als milieuwerkgroep Ons Streven beroep hadden aangetekend tegen de uitreiking van de vergunning door de provincie. De eigenaar wil een fiets- en wandelweg aanleggen rond de voormalige kleiput. Daarvoor moet een deel van de put opgevuld worden, oevers aangepast en bomen gerooid worden.

Ons Streven is van plan om een vraag tot schorsing in te dienen bij de Raad van Vergunningsbetwisting. “Het is niet gebruikelijk dat een minister een negatief advies van de Gewestelijke Adviescommissie naast zich neerlegt”, stelt Gert Hooftman van Ons Streven. “We betreuren de beslissing en gaan nu het dossier goed doornemen en onze volgende stappen bekijken, maar we willen deze beslissing sowieso aanvechten.” (Bron: HN/GVA – Mattias Goossens)

Rap op Stap kantoor opende in buurthuis Den Boodt

TEMSE – In buurthuis Den Boodt opende een Rap op Stap kantoor. Dit is een reiskantoor voor mensen met een beperkt budget.

Buurthuis Den Boodt uitgebaat door het OCMW heeft er een nieuw kantoor bij. Voortaan kan men er elke maandag van 11-12 uur en woensdag van 10 – 12 uur terecht in het Rap op Stap kantoor.

“Maar in de praktijk kan men er eigenlijk steeds terecht tijdens de openingsuren van Den Boodt”, aldus schepen van Sociale Zaken, Patrick Vermeulen (Open VLD). “Ons Rap op Stap kantoor zoekt naar reisaanbod op maat voor mensen met een beperkt budget. Het gaat zowel over sport – of cultuuractiviteiten of over langere reizen.”

De medewerkers van het kantoor zoeken naar reizen of uitstappen met kortingen op basdis en interesses en wensen van de klant.

“Het Rap op Stap kantoor is zeer toegankelijk”, vertelt de schepen. “Iedereen kan er vrijblijvend binnenstappen tijdens de openingsuren. Men hoeft geen afspraak te maken.”

“Momenteel zijn er al 50 Oost-Vlaamse Rap op Stap locaties in 28 steden en gemeenten”, aldus Oostvlaams gedeputeerrde Leentje Grillaert. “Het is en blijft belangrijk dat mensen met een kleine portemonnee volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving. Eens een uitstap of een korte reis hoort daar zeker bij.”

Meer info: In Den Boodt Scheldestraat 64 elke maandag 11-12 uur/woensdag 10-12 uur.

De medewerkers van het Rap op Stap kantoor (vooraan) samen met schepen Patrick Vermeulen en gedeputeerde Leentje Grillaert

Maart is maand van het Geboortebos in groot-Temse

TEMSE/STEENDORP – Maart is in Temse traditioneel de maand voor de aanplanting van de boompjes voor de geboortebossen. Zaterdag 16 maart konden 73 driejarigen samen met ouders en grootouders een boompje planten in het Meulenbroek. In Steendorp op de Roomkouter waren 13 geïnteresseerden op de afspraak.

Bij afwezigheid van schepen van Natuur en Groen, Hugo Maes (CD&V) mocht de gloednieuwe schepen van Jeugd Tinneke Van Britsom (N-VA) de honneurs waarnemen voor het gemeentebestuur.

In Temse liep de boomplanting in samenwerking met Vriendenkring De Nauwe Band en de Gezinsbond.

Vooraleer de kinderen en hun ouders/grootouders een boompje konden planten werd dit even voorgedaan door enkele arbeiders van de Groendienst. Bij problemen bij het planten schoten zij meteen ter hulp.

Ook de familie Gamal-Van Bruysel was van de partij om met zoontje/kleinzoon Adam een boompje te planten vlakbij de Schelde.
“Dit is even leuk als paaseieren rapen”, klonk het enthousiast bij de oma van één van de kleuters.

In Steendorp gingen 13 ouders in op de uitnodiging van het gemeentebestuur om, voor hun driejarige spruit, een boom te planten in de Roomkouter, Hier gebeurde dit in samenwerking met Natuurpunt Scousele.

Na de aanplanting kregen de aanwezigen zowel in Temse als Steendorp een drankje aangeboden van de organisatie.

Op 23 maart komt Tielrode en Elversele aan de beurt. Dan plant men, op de respectievelijke locaties, boompjes telkens vlakbij de ringdijk van de nieuwe potpolder in aanleg.

Meer foto’s geboortebos Temse, Klik hier
Meer foto’s Geboortebos Steendorp, Klik hier

Ook de familie Gamal-Van Bruysel was van de partij in het Meulenbroek in Temse

Op de Roomkouiter in Steendorp gingen 13 ouders in op de uitnodiging van de Groendienst om een boompje te planten

De Vinckehoeve’ gaat van start als zelfplukboerderij

Jong koppel kweekt wat buurt mag oogsten
ELVERSELE – Wie graag groenten recht van het veld of uit de serre wil maar er zelf geen plaats of tijd voor heeft, kan aankloppen bij De Vinckehoeve. De zelfplukboerderij gaat binnenkort van start en kweekt groenten voor zeventig mensen uit de buurt.

“Door in groep aan landbouw te doen, beperken we het voedseloverschot”
Tinne Van Der Veke en Karl Hectors

Tinne Van der Veke (27) en Karl Hectors (31) organiseren vanavond 14 maart een infomoment voor hun zelfplukboerderij ‘De Vinckehoeve’ in de Bergstraat.

“We hebben in de straat de gelijknamige hoeve verbouwd en gaan daar volgende week in wonen. Vlakbij was er ook een veld en een bijhorende serre die we huren. Daarin gaan we allerlei groenten en andere planten kweken. Omdat de oppervlakte te groot is voor ons tweetjes, laten we mensen uit de buurt deelnemen aan ons project”, vertellen ze.

350 euro per jaar

“Voor een jaarlijks bedrag van 350 euro kunnen de ingeschrevenen telkens groenten komen afhalen wanneer ze klaar zijn om geoogst te worden. Wij leren hen hoe ze dat precies doen en geven ook workshops rond ecologie en het teelproces zelf. Zelf hebben we onder meer ervaring opgedaan op een bioboerderij en met een grote daktuin in Antwerpen.”

Wie zich inschrijft bij De Vinckehoeve, krijgt wekelijks een berichtje met wat geoogst kan worden. “Die groenten duiden we aan met vlaggetjes, en we maken een overzicht met hoeveel groenten per persoon geoogst mogen worden. We zijn zelf ook telkens aanwezig om mensen daarmee te helpen. Zo komt alles wat we telen vers van het veld bij de mensen thuis.”

Vaste groep afnemers

Door in groep aan landbouw te doen, wil het jonge koppel de voedseloverschotten zo veel mogelijk gaan beperken.

“Doordat we met een vaste groep deelnemers werken, weten we precies hoe groot onze afzetmarkt is. We starten met een aanbod voor zeventig personen, maar als het goed werkt kunnen we dat zeker uitbreiden. De werkwijze is ook heel transparant voor onze deelnemers. We geven hen een gedetailleerd overzicht van onze kosten, en hopen het eerste jaar vooral break-even te draaien.”

De Vinckehoeve organiseert vanavond 14 maart om 20 uur een infomoment voor deelnemers in de Bergstraat 3C. Er zijn nog een paar plaatsen vrij. Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina van De Vinckehoeve. (Bron: HN/GVA – Mattias Goossens)

Tinne Van Der Veke en Karl Hectors laten de afnemers weten wanneer de groenten plukklaar zijn

Komende weken mogelijk verkeershinder door werken op de Scheldebrug

TEMSE/BORNEM – In het kader van de werken aan de oude Scheldebrug zijn er momenteel opnieuw voorbereidende werken gestart. Dit kan eerst en vooral verkeershinder geven in de richting van Sint-Niklaas op de oude Scheldebrug. Daarna in een verder stadium van de werken in beide richtingen op de Scheldebruggen.

Vanaf maandag 11 maart tot en met dinsdag 23 april zullen er op de oude Scheldebrug geregeld werken worden uitgevoerd waarbij men één rijstrook afsluit.
Dit kan verkeershinder veroorzaken voor het verkeer komende van Bornem in de richting van Sint-Niklaas. Er zal een snelheidsbeperking van 30 km/uur gelden.

Vanaf vrijdag 5 april omstreeks 20:00 uur tot en met maandag 8 april omstreeks 6:00 uur zal de oude Scheldebrug volledig afgesloten worden. Het verkeer zal dan via de nieuwe Scheldebrug rijden, één rijstrook per rijrichting.

Dit kan verkeershinder geven in beide rijrichtingen. Er zal een snelheidsbeperking van 50 km/uur gelden.

Pipi in het zwembad gevaarlijk ? FactCheckers deed de test in het Vita Scheldebad…

TEMSE – Is pipi in het zwembad gevaarlijk? voor het nieuwe één programma FactCheckers deed Jan Van Looveren de test…

…met een zwembad vol pipi en zijn twee favoriete slachtoffers…. In het instructiebad van het Vita Scheldebad.…Alles voor de wetenschap! 😅
Bekijk de volledige reportage, via deze link (vanaf 35.45 min.)

Is pipi in het zwembad gevaarlijk? Jan doet vanavond de test met een zwembad vol pipi en zijn twee favoriete slachtoffers. Alles voor de wetenschap! 😅

Slået op af Factcheckers i Onsdag den 13. marts 2019

Ook in Temse prijsverschil tussen privé-rusthuis en OCMW instellingen

TEMSE – De krant De TIJD maakte een roundup van de kostprijs van de rusthuizen in ons land. Een rusthuisbewoner betaalt in Vlaanderen gemiddeld 1.728 euro per maand. Ook in Temse zijn er grote verschillen.

Zo zien we dat er een merkelijk verschil is, wat de kostprijs betreft, tussen privé-rusthuis Huize Vincent en de OCMW instellingen De Reiger en ’t Blauwhof.

Zo betaalt men in Huize Vincent 1734 euro p/m. En in de OCMW instellingen De Reiger en ’t Blauwhof respectievelijk 1358 en 1494 euro p/m.

 

‘Leefbaar Temse’ niet enthousiast over participatietraject mobiliteitsplan

TEMSE – Actiecomité ‘Leefbaar Temse’ staat sceptisch tegenover het nieuwe participatietraject rond mobiliteit in de gemeente. Daarvoor wordt vanavond 13 maart een eerste workshop georganiseerd in AC De Zaat.

“Enquêtes en statistieken rijzen als paddenstoelen uit de grond, zeker ten tijde van verkiezingen. Onze jarenlange ervaring vanuit ‘Leefbaar Temse’ en de werkgroep ‘Verkeersveilige Hoogkamerstraat’ leert dat enquêtes het meestal bij suggesties houden”, schrijft het comité in een brief aan het college.

Daarin stellen ze dat burgerinitiatieven in het verleden op niet veel respons konden rekenen.

“We zijn niet gekant tegen de werkwijze op zich. Uit ervaring vrezen wij echter dat dit geen zoden aan de dijk zal brengen. Inspraak in het mobiliteitsplan is nu eenmaal een verplichting van het gemeentebestuur naar de burger en kadert deels in het bekomen van daaraan gekoppelde subsidies. Getuige hiervan het nog steeds onaangeroerde document ‘Knelpuntenanalyse’ met betrekking tot de fijnstofproblematiek in Temse, daterend van 2011.”

Schepen van Mobiliteit Lieve Truyman (N-VA) is zelf wel hoopvol over het project.

“Het is de eerste keer dat er zo’n grootschalig participatietraject wordt opgezet waarbij alle weggebruikers gehoord worden. We moeten realistisch zijn: niet alle problemen zullen opgelost kunnen worden. Maar we willen wel geleidelijk aan maatregelen uitrollen in de loop van het nieuwe mobiliteitsplan, over een periode van tien jaar.” (Bron: HN/GVA – Mattias Goossens)

In 2016 gaf Leefbaar Temse al eens een ‘klachtenherinnering’ aan schepen van Mobiliteit Lieve Truyman (N-VA)

Binnenkort ook in Temse overschakeling van huisvuilzakken naar Diftar-systeem

TEMSE – Als het van het schepencollege afhangt, schakelen ook Temsenaren binnenkort over van huisvuilzakken naar slimme containers van het Diftar-systeem. De beslissing wordt later deze maand door de gemeenteraad genomen.

“In gemeenten waar Diftar wordt ingevoerd stelt men een daling van minstens 25% huisvuil vast”
Sven Peeters, directeur MIWA

Bij Diftar (kort voor gedifferentieerd tarief, nvdr.) betaalt u per kilo huisvuil in de container, in plaats van een vaste kostprijs per huisvuilzak. Via een chip wordt het nettogewicht van de persoonlijke afvalcontainer aangerekend. Het systeem wordt vanaf 1 juli ingevoerd in de vier andere gemeenten van afvalintercommunale MIWA, en ook het schepencollege van Temse heeft zich principieel akkoord verklaard met een instap in het systeem. Als de gemeenteraad die beslissing later deze maand goedkeurt, zou Diftar begin 2020 ingevoerd kunnen worden.

“Door een half jaar later dan de andere gemeenten te starten, zullen een groot deel van de kinderziektes al opgelost zijn”, meent schepen van Leefmilieu Hugo Maes (CD&V).

Eensgezindheid

In de vorige legislatuur was er nog discussie over het al dan niet omschakelen naar containers, maar daar lijkt nu wel eensgezindheid over te zijn.

MIWA-directeur Sven Peeters gaf maandagavond op de commissie Leefmilieu al een toelichting over de motivaties achter het Diftar-principe.

“In de MIWA-gemeenten wordt jaarlijks gemiddeld 161,3 kilo huisvuil per persoon opgehaald. In Temse is dat jaarlijks 159,5 kilo per inwoner. Volgens de nieuwe normen van OVAM moet dat getal tegen 2022 zakken naar 143 kilo. Dat lijkt ons zeker haalbaar, aangezien momenteel 40% van wat bij het restafval belandt daar niet thuishoort. Door het Diftar-principe willen we de bevolking aansporen om beter te sorteren, rekening houdend met de soepelere regels rond GFT en ook PMD vanaf juni dit jaar. In andere gemeenten waar Diftar wordt ingevoerd, stelt men een daling van minstens 25% huisvuil vast. En dat wordt echt niet allemaal gesluikstort.”

De precieze details rond de invoering van Diftar zullen trouwens na de eventuele goedkeuring door de gemeenteraad vastgelegd worden. MIWA zal daar eind augustus, begin september dan ook gericht over communiceren naar alle inwoners.
(Bron: HN/GVA – Mattias Goossens)

(C) Dieter Verschoren

Jonge pyromanen moeten meer dan 50.000 euro schadevergoeding betalen na serie brandstichtingen

Ook celstraffen met uitstel
KAMPENHOUT / STEENDORP – De twee jongeren die eind vorig jaar opgepakt werden na een reeks brandstichtingen in regio Temse en Kampenhout zijn veroordeeld tot straffen met uitstel. Ze moeten ook meer dan 50.000 euro schadevergoeding betalen.

De reeks brandstichtingen waarvoor Aron L. (18) uit Steendorp en Michaël M. (20) uit Kampenhout zich moesten verantwoorden in de correctionele rechtbank van Dendermonde was lang.

In natuurgebied Roomkouter in Steendorp staken ze tussen augustus en oktober van 2018 twee speeltoestellen en het houten speelfort in vuur en vlam.

Ook een woonboot op de scheepswerf in Rupelmonde en een leegstaand atelier en houtschuur in de Kapelstraat in Steendorp gingen in de vlammen op.

In Kampenhout legden de jongeren onder meer de chalet van de plaatselijke petanqueclub in de as. Na doorgedreven onderzoek door de politiediensten konden de pyromanen uiteindelijk op 12 oktober van vorig jaar in de kraag gevat worden.

Dinsdag kregen ze in rechtbank van eerste aanleg hun straf te horen. Aron L. werd veroordeeld tot dertig maanden celstraf volledig met uitstel. Michaël M. kreeg twee jaar cel opgelegd, ook volledig met uitstel. Voorwaarde is wel dat hij zich ambulant laat behandelen en therapie volgt.

Met die straffen gaf de rechter de jongeren nog een tweede kans, maar niet zonder dat ze stevig in de geldbuidel zullen moeten tasten. De schadevergoeding die werd uitgesproken voor het gemeentebestuur van Temse werd provisioneel al vastgelegd op 50.000 euro, en kan nog verder oplopen. Ook de kleinere schadevergoedingen van enkele individuele slachtoffers van de brandstichtingen werden door de rechter goedgekeurd.

Aron L. zat tot aan zijn proces in de cel en was niet aanwezig voor de uitspraak. Michaël M. was eerder al onder voorwaarden vrijgelaten en was wel present voor het vonnis. (Bron: HN- Bert Foubert)

 

Foto: (C) Bert Foubert

Groepen stoet Elversele krijgen toch vergoeding

Tocht nog feest ondank afgelaste stoet
ELVERSELE –  Zondagavond was het toch nog feest in de Durmegemeente. Het carnavalscomité deed zondagmiddag een oproep aan de carnavalisten om ’s avonds, ondanks het afgelasten van de stoet, toch nog af te zakken naar de twee cafés in de gemeente.

Vele fuivers gingen daar gretig op in, zodat er toch nog duchtig gefeest werd.

Alle groepen hadden trouwens bijzonder lovende woorden voor het carnavalscomité.
Ondanks het afblazen van de carnavalstoet van Elversele besliste zij dat de groepen toch een financiële vergoeding krijgen. Een gebaar dat bijzonder geapprecieerd wordt.

“Ondanks de afgelasting van de stoet in Elversele toch een vergoeding gekregen, chapeau dat noem ik respect hebben voor de groepen.”, zegt Eddy Vermeulen van de Sharky’s.

“Oprechte dank aan comité Jawohl voor de financiële tegemoetkoming die we toch nog mochten ontvangen. Dikke vette merci van alle Nabukootjes”, klinkt het bij Kurt Smet van Nabukodonosor, één van de gedoodverfde favorieten voor winst.

Ondanks het afblazen van de stoet was het toch nog feest in Elversele (Foto: (C) Facebook – Shana Van Raemdonck)